Хелена Перез Гарсия е испанскa, световноизвестна илюстраторка, чиято работа се

...
Хелена Перез Гарсия е испанскa, световноизвестна илюстраторка, чиято работа се
Коментари Харесай

Магия и емоция в илюстрациите на Хелена Перез Гарсия

Хелена Перез Гарсия е испанскa, световноизвестна илюстраторка, чиято работа се появява в списания, вестници, разнообразни опаковки, книги за деца и възрастни. Илюстрациите ѝ са концептуални, причудливи, богати на елементи и нюанс, разкриващи един цветен, баснословен свят. Често тя изобразява въздействащи герои в сюрреалистични обстановки. В основаването на своето неповторимо изкуство, Хелена употребява моливи, пастели, акварели и гваш (среща се също като гуаш) - способ за изобразяване върху хартия с водни бои от минерален генезис с огромна покривна дарба. Основните ѝ източници на ентусиазъм са изкуството, литературата и киното.

“Не бъдете захласнати от задачите и достиженията, просто се наслаждавайте на пътуването и направете всичко допустимо. Животът е къс и би трябвало да вършим това, което ни прави щастливи! ”

Гарсия си спомня по какъв начин учи и „ попива “ художествените енциклопедии на майка си, по какъв начин се възхищава на работата на типичен художници като Ботичели и Тициан. Родителите предизвикват креативната ѝ страна като я водят да прегледа галерия на Роден, френски ваятел и един от основоположниците на импресионизма в пластичното изкуство, когато е още напълно дребна. Тя е очарована от неговите статуи, изключително впечатлена е от „ Катедралата “ и „ Целувката “.

Завършва своето обучение в региона на изящните изкуства в Испания, след което се мести в Лондон. С доста финес и внимание към всеки подробност, илюстраторката основава мечтани образни истории, които предават комплицирани усеща и разкриват човешката връзка с природата. Нейните изразителни илюстрации улавят мистериозни женски герои в сюрреалистична среда, постоянно заобиколени от живи флорални претекстове и красиви създания. Всеки особен облик е като взор към личните мисли и страсти на художника, красиво предадени в нейния емфатичен жанр.

В един от своите планове, поръчан за корицата на „ La chica no olvida “ („ Момичето не не помни “) - стихосбирка на Ирен X. Еспаса, испанската художничка рисува женска фигура, отваряща роклята си, с цел да освободи цветно ято птици. Тази мислена илюстрация пресъздава концепцията за прочувствено откриване, душевно освобождение и проявление на същинската същина.

Едно от най-големите ѝ скорошни достижения е илюстрирането на испанското издание на Penguin Random House на романа „ Орландо “ от английската авторка и феминистка Вирджиния Улф (публикувано 2018 г.). Тя е един от писателите, на които Гарсия се възхищава най-вече, а реализирането на този книжовен план е сбъдната фантазия. Има и няколко илюстрации, въодушевени от романа „ Гордост и предубеждения “ на невероятната Джейн Остин. С тях Гарсия взе участие в конкурс за илюстрация на книги през 2017 година

Хелена подхожда към всеки нов ден с твърдоглав труд и организация. Тя споделя, че вдъхновението ѝ постоянно идва до момента в който плува – обичано занятие, което ѝ оказва помощ да се отпусне и да презареди батериите си. Испанската вдъхновителка се пробва да ограничи работното си време до осем или девет часа дневно, само че когато се изправя против краен период, може да прекара цели дванадесет часа на бюрото си в непрекъсната работа. Като фен на съня, Хелена се пробва да си ляга в точния момент:

“Имам малко остаряла душа и обичам да си заставам у дома, свивайки се на дивана ”


След преместването си в Англия през 2012 година, Гарсия се пробва да включи природата в своите творби на изкуството. Чрез илюстрациите си тя се свързва с разнообразни флорални претекстове и подиуми от заобикалящата я среда. Комбинацията от изкуство и литература оказва мощно въздействие върху творчеството ѝ. Стиловете на предренесансовите и ренесансови картини, като Ел Боско, могат да се видят в цялото ѝ творчество. Тя се въодушевява и от по-съвременни художници като Магрит и Шагал. През този интервал, водена от художествената история и културните въздействия на града и страната, Гарсия развива и утвърждава своя присъщ жанр. Тя се връща в Испания 6 години по-късно и до този миг живее и работи в Мадрид.

“Изкуството е форма на другарство, подбудено от вътрешен подтик и потребността от изложение ”


Някои от нейните клиенти включват издателствата Penguin Random House, Tate Publishing, английският бизнес ежедневник The Financial Times, американското списание Readers Digest, италианският всекидневник Corriere della sera, някои огромни козметични и търговски марки, и доста други.

Хелена Перез Гарсия е носителка и на редица оценки, измежду които премията за илюстрация в Челтнъм (град в графство Глостършър, югозападна Англия) за 2016 година Тя е заслужил и почетен победител в 3x3 International Award през 2017 година

Ако сивотата и еднообразието в всекидневието ви идват допълнително, докоснете се до магичния свят на надарената испанска илюстраторка, която въодушевява със своите приказни творби, отвеждайки в един друг халюцинационен свят. Малко изкуство в никакъв случай не е ненужно: заредете се с чудо, палитра от страсти и цветове.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР