ХДС/ХСС на канцлера Ангела Меркел губят драматично, свободните демократи отново

...
ХДС/ХСС на канцлера Ангела Меркел губят драматично, свободните демократи отново
Коментари Харесай

Победата на отслабената Меркел

ХДС/ХСС на канцлера Ангела Меркел губят трагично, свободните демократи още веднъж са показани в Народното събрание, а десните популисти стават трета политическа мощ в страната. Тези парламентарни избори разбъркаха пламенно политическата колода в Германия, написа Дойче Веле.

Най-голямата изненада на вечерта сервира незнайният гласоподавател. Тойотново наказа социолозите. Експертите, които мерят политическите настройки, даваха на Ангела Меркел близо 40% от гласовете, само че се получи най-слабият резултат за консерваторите от 1949 година насам. На този декор първата реакция на канцлерката след оповестяването на данните от екзиптола прозвуча даже малко надменно - тя съобщи, че " без нас не може да бъде формирано държавно управление. "

Социалдемократите - в съпротива

Консерваторите губят гласове в две направления: от тях преливат гласове най-много към свободните демократи и към десните популисти. В същото време ХДС/ХСС не съумяват да активизират нови млади гласоподаватели.

Огромен принос за слабия резултат на консерваторите има пагубният резултат на ХСС в Бавария, който губи повече от 10% от гласовете, които партията съумя да вземе на изборите преди 4 години. А тежкото проваляне за социалдемократите лиши на канцлерката Ангела Меркел една от опциите за съдружно ръководство - ГСДП разгласи, че няма да взе участие още веднъж в необятна коалиция.

Тройна коалиция

Чисто аритметически остава допустима единствено тройната коалиция сред ХДС/ХСС, СвДП и Зелените. На федерално равнище такова ръководство ще бъде премиера. Още занапред е ясно, че договарянията за сформиране на такова държавно управление ще бъдат доста сложни. Свободните демократи и Зелените от много време насам не мелят брашно дружно. Може би би трябвало да се изследва опитът на тройната коалиция в същите цветове, която от юни ръководи в провинция Шлезвиг-Холщайн.

За първи път от над 60 години в Бундестага ще бъдат показани 6 партии. Двете огромни измежду тях - консерваторите и социалдемократите - губят трагично места, до момента в който останалите четири могат да се усещат спечелили, тъй като всички те усилват резултата си. И най-вече - " Алтернатива за Германия " (АзГ), която с над 13% от гласовете става даже трета политическа мощ в Бундестага.

С двуцифрен резултат в Народното събрание - след 4-годишно неявяване - се връщат и свободните демократи. Левицата взема към 9% от гласовете и реализира поставената цел, а Зелените даже я надвишават - вземат малко повече, в сравнение с чакаха. Но поддръжката и при трите по-малки партии е доста по-слаба в сравнение с при " Алтернатива за Германия ".

Недоволство от необятната коалиция

Досегашните ръководещи изгубиха сумарно съвсем 14% от гласовете си. При изборна интензивност от към 75% - с 4 на 100 повече от тази на изборите през 2013 година - това значи доста съществено предизвестие от страна на гласоподавателите. Времената, когато двете огромни партии в центъра направляваха еднолично политическите бъднини на страната, са минало.

Големите обединения спомагат за укрепването на политическата външна страна. Успехът на " Алтернатива за Германия " го удостоверява. Ако през 1987 година ХДС/ХСС и ГСДП са имали общо 81% от гласовете, то на тези избори през 2017 година делът им е понижен на 54%.

Шамарът, който гласоподавателите зашлевиха на ръководещата коалиция, демонстрира, че макар добре функциониращата стопанска система и ниската безработица хората са недоволни от положението на останалите сфери, в това число бежанската и пенсионната политика.

Предизвикателството „ А лтернатива за Г ермания “

След като влезе в съвсем всички провинциални парламенти, в този момент " Алтернатива за Германия " ще бъде показана също и във федералния парламент. В източните немски провинции тази партия даже се радва на цели 22% поддръжка и е втора политическа мощ там. А измежду мъжете-избиратели в Източна Германия „ Алтернатива за Германия “ даже е номер едно.

На федерално равнище тази партия се качва от нула непосредствено на третото място. Шейсет % от нейните гласоподаватели признават, че са дали гласа си за десните популисти в символ на митинг против другите партии. Твърдите гласоподаватели на " Алтернатива за Германия " са нищожно малцинство. А техниятводещ претендент Александър Гауланд към този момент разгласи, че задачата им е да бутнат държавното управление на Ангела Меркел.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР