Хазната вече трудно може да издържи това раздаване на пари.

...
Хазната вече трудно може да издържи това раздаване на пари.
Коментари Харесай

Дянков: Хазната вече трудно може да издържи това раздаване на пари

Хазната към този момент мъчно може да издържи това разпределяне на пари. Това разяснява пред Нова нюз някогашният финансов министър Симеон Дянков.

" Отново сме в режим, сходен на този от предходната година – мъчно ще се сътвори коалиция. Разликите са обилни, а и тези, които до неотдавна бяха на власт, в този момент желаят да са в съпротива, с цел да покажат, че и другите партии не могат да ръководят. Няма задоволително други десни партии, които да са подготвени да работят с ГЕРБ. Единствената допустима, само че все по-малко евентуална коалиция, е към тях. Mоже да се причислят Демократична България и Движение за права и свободи, които също имат десни политики, разяснява той.
Според него първата крачка по пътя към разрешаване на финансовите проблеми е приемането на Бюджет 2023.
" Една от главните неточности на тазгодишната план-сметка е да се каже, че ще има актуализация. Това никой финансов министър не трябва да си го разрешава в бъдеще. Сега имаме добър подобен, само че би трябвало съществено да се мисли за перата, които ще лимитират инфлацията. В момента тя идва основно от два бранша – енергетика и храни. Следователно всички обществени ограничения би трябвало да са фокусирани върху тях. Следва да има разбор къде и по какъв начин да се оказва помощ на семействата, а не е на всички дружно. Така може да се понижи общото перо дотации и те да са фокусирани върху най-нуждаещите се. Така ще се понижи инфлацията ", предложи специалистът.

По думите му дефицитът е над 11 милиарда Освен тях има и други разплащания, а близо 16 милиарда е общата дупка на финансиране с покриването на някогашни задължения.

" Компенсациите не би трябвало да се усилват като обсег, а да са по-фокусирани. Държавата към този момент мъчно може да издържи това разпределяне на пари. Нашият бюджет от тази позиция върви на все по-голям недостиг. За тази година се планува той да е над 4%, за 2023 – над 5. От доста години не бяхме имали подобен. С къси парламенти се дават повече пари, те са по-популистки ", акцентира Дянков. 

Според него Демократична България и ГЕРБ са десни партии, само че надали те ще намерят общ език в този момент. " Дясно държавно управление може да има след възможни последващи избори. Дано, с изключение на външнополитически, има и финансови и стопански диалози ", уточни някогашният финансов министър.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР