Хайнц-Кристиан Щрахе все още не е коментирал записите © Leonhard

...
Хайнц-Кристиан Щрахе все още не е коментирал записите © Leonhard
Коментари Харесай

Австрия е в правителствена криза заради таен запис на вицеканцлера

Хайнц-Кристиан Щрахе към момента не е коментирал записите

© Leonhard Foeger Австрия е изправена пред държавна рецесия след изтекли видеозаписи, в които се вижда по какъв начин вицеканцлерът и водач на крайнодясната Партия на свободата (АПС) Хайнц-Кристиан Щрахе предлага на хипотетичен съветски вложител държавни контракти против поддръжка за политическата си групировка.

Разкритията бяха оповестени в взаимен материал на немските издания Der Spiegel и Süddeutsche Zeitung. Видеозаписът е изработен малко преди парламентарните избори през 2017 година и в него Щрахе наподобява дава обещание на представяща се за племенница на съветски олигарх държавни строителни поръчки.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Какво съдържа видеозаписът
Видеото е записано скрито във вила на испанския остров Ибиса и в него участват Щрахе и различен водещ политик от неговата Партия на свободата - Йохан Гуденус. Предполагаемата племенница на съветски олигарх предлага да купи 50% от най-големия австрийски ежедневник Kronen-Zeitung и да наклони публицистичната политика в интерес на АПС. В подмяна Щрахе дава обещание държавни поръчки, като изяснява, че задачата му е " да построи медийна среда като Орбан ", намеквайки позитивното отразяване, на което се радва унгарският министър председател в родината си. Вицеканцлерът даже предвижда, че с Kronen-Zeitung на своя страна поддръжката за партията му може да доближи 34%.

" Ако поемете контрола над Kronen Zeitung три седмици преди изборите и ни изкачите до първото място, можем да приказваме за всичко. Може да създадете компания като Strabag и ще получите всички държавни поръчки, която компанията в този момент получава ", споделя Щрахе, като загатва за работата за австрийската строителна група. Той посочва и няколко публицисти, които би трябвало да бъдат уволнени, както и други, които да бъдат назначени. " Журналистите са най-големите проститутки на планетата. Западът е декадентен, а вие на Изток сте добре ", приказва Щрахе в записа. Той загатва и за богати донори на партията си, които плащали на АПС през благотворителна асоциация, която няма нищо общо с партията. " Така нищо не се заявява през австрийската счете палата ", добавя Щрахе.

Седмици след записа, АПС влезе в държавното управление като съдружен сътрудник на Австрийската национална партия на канцлера Себастиан Курц. Der Spiegel и Süddeutsche Zeitung настояват, че разполагат с над 7 часа диалози, от които пускат обособени елементи. Не е ясно от кое място идват тайните записи и за какво се разкриват две години по-късно, като от двете немски издания оповестиха, че са ги получили наскоро.

Не са изключени и предварителни избори
Разкритията хвърлят държавното управление в рецесия, която може да докара даже до предварителни избори. Щрахе и партията му не разясниха в петък вечерта запитванията от локални и интернационалните медии, а канцлерът Курц би трябвало да направи изказване в 12 ч. българско време.

Според политическите наблюдаващи във Виена с политическата кариера на Щрахе е свършено. АПС от дълго време демонстрира удобно отношение към Русия и Кремъл. През 2016 година партията подписа съглашение за съдействие с " Обединена Русия " на Владимир Путин.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР