Хайл Хитлер - крещят по времето на националсоциализма милиони германци,

...
Хайл Хитлер - крещят по времето на националсоциализма милиони германци,
Коментари Харесай

Малко известни подробности от детството на Адолф Хитлер

 " Хайл Хитлер " - крещят по времето на националсоциализма милиони германци, само че в действителност името на " фюрера " е друго. През 1932 един виенски вестник разкрива, че бащата на Адолф Хитлер, Алоис Хитлер, по рождение се споделя Шиклгрубер, а новата си фамилия получава посредством смяна в гражданския указател, осъществена през 1876 година.

Бащата на Хитлер: по какъв начин Адолф стана деспот

Нова светлина върху фамилното минало на Хитлер хвърля в този момент една книга, озаглавена " Бащата на Хитлер: как синът стана деспот “. В труда си австрийският историк Роман Зандгрубер твърди, че Алоис Хитлер е изиграл значима роля във образуването на психическите настройки на сина си. Бащата на диктатора, който умира през 1903 година, е митнически чиновник, а характерът на неговата работа принуждава фамилията да сменя местоживеенето си цели 18 пъти, споделя " Deutsche Welle. "

Книгата е построена върху 31 писма, които Алоис Хитлер написа до строителния бизнесмен Йозеф Радлегер, от който семейство Хитлер купува една плантация в Горна Австрия. Алоис Хитлер нямал никакъв опит в селското стопанство, само че от самото начало желал да стане наедрял и почитан фермер, по-добър от всички останали. Той бил и разпален пчелар - занимавал се с пчелите и кошерите освен от любителски интерес, само че и с цел да си докарва спомагателен приход. А също така имал редица любовни афери, разкрива Зандгрубер. Историкът разказва бащата на Хитлер като самообразован и надменен човек, който постоянно надценявал себе си.

Както е известно, Адолф Хитлер се ражда през 1889 в Браунау на река Ин като наследник на Алоис Хитлер и неговата трета, доста по-млада брачна половинка Клара. Според Зандгрубер, със своя по-сетнешен антисемитизъм Хитлер умишлено или не прикрива обстоятелството, че в един ранен интервал фамилията живее в парцел, който принадлежи на най-богатия евреин в Линц. От писмата на Алоис Хитлер се схваща още, че преди гибелта си майката на Адолф била лекувана от еврейски доктор, който по-късно избягал в Америка.

Гробът на родителите на Хитлер 

Първата жена на Алоис Хитлер е с над десет години по-възрастна от него. Той има извънбрачни връзки, след това се дами втори и трети път - все за по-млади дами. А майката на Адолф Хитлер има кръвна връзка с татко му Алоис. В рецензията си за книгата с писмата немският публицист Марк декор Люпке слага забавен въпрос: по какъв начин бурният любовен живот на Алоис се отразява върху душeвността на сина му? Известно е, че към половия живот на Адолф Хитлер се водят доста разногласия. Той се дами за дългогодишната си партньорка Ева Браун едвам малко преди да се самоубие през 1945 година. Но и до през днешния ден не е известно дали двамата в действителност са имали интимни връзки.

Известно е обаче, написа декор Люпке, че Алоис е възпитавал сина си с огромна грубост. Според създателя на книгата, " Адолф Хитлер е дете, което татко му потиска и бие ". Той цитира и сестрата на Хитлер Паула, съгласно която Адолф всеки ден получавал " солидна порция пердах " от татко си. Дали повода не се крие в алкохолизма, от който съгласно някои историци страда Алоис Хитлер?

Зандгрубер се съмнява във версията за тежкия алкохолизъм на Алоис Хитлер. Той напомня, че по това време мнозина висят в кръчмата не за да се напият до безпаметност. Там най-много се бистри политика, а Алоис Хитлер имал твърди възгледи по политическите въпроси. Историкът пази релативно новата теза, че Адолф Хитлер е бил антисемит още в ранна възраст, т.е. - че омразата към евреите се е появила у него още под фамилния покрив, а не чак след идването му във Виена. Той отива там през 1908 с вярата да стане художник, въпреки че не съумява да влезе в Художествената академия.

Адолф Хитлер явно наследява от татко си и неговия почерк - шрифт, прочут още като " Зютерлин “ или " немски готически курсив “, установи историкът. Нещо повече: Адолф Хитлер безусловно копира подписа на татко си, трансформирайки го в собствен.

Както е известно, преди Първата международна война Адолф Хитлер бяга в Германия, с цел да се отърве от военна работа в Австрия, а по-късно е измежду създателите на Националсоциалистическата немска работническа партия. През 1933 Адолф Хитлер става немски канцлер, а по-късно разпалва Втората международна война и организира избиването на милиони евреи, на малцинства и политически съперници.

Ако се върнем обаче в Горна Австрия, ще установим, че младежът Адолф единствено един път се е противопоставял против волята на татко си, отказвайки да стане държавен служител, написа Зандгрубер въз основа на писмата: " Искал е да бъде свободен актьор, а не да поеме по пътя на татко си “. Независимо от това и бащата, и синът недолюбвали престижите, гледали на науката с съмнение и били настроени срещу църквата. Макар че Адолф Хитлер в никакъв случай не напуща Католическата черква, напомня Зандгрубер.

Празнотите в родословното дърво на Хитлер

В рецензията си за книгата Александра Фьодерл-Шмид написа в " Зюддойче Цайтунг “, че Хитлер изключително доста е държал на своя арийски генезис и на паспорта, доказващ този генезис, само че все пак в родословното му дърво съществуват доста празноти. Защото татко му Алоис в действителност е извънбрачно дете с незнаен татко. А за " фюрера ", който пред милионите си почитатели се кълне в светостта на чистия породист генезис, този факт несъмнено е доста срамен. Неслучайно Адолф Хитлер непроменяемо повтарял, че не знае нищо за своята фамилна история и че не го бива в тази област.

Рецензентката в " Зюддойче Цайтунг " е безапелационна, че до момента за Алоис Хитлер не са разработени съвсем никакви исторически източници. " Има доста книги и филми за хората към Хитлер - за шофьора му, за персоналния доктор, фотографа, секретаря, само че не и за татко му “, написа Александра Фьодерл-Шмид. А Алоис Хитлер несъмнено е значим фактор в живота на сина си.

Неизвестните до момента писма на Алоис Хитлер са предадени на историка Роман Зандгрубер от правнучката на строителния бизнесмен Радлегер.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР