Hayes & Y са Благослав Анастасов (вокали, китара), Денис Халбак

...
Hayes & Y са Благослав Анастасов (вокали, китара), Денис Халбак
Коментари Харесай

Should I Stay or Should I Go

Hayes & Y са Благослав Анастасов (вокали, китара), Денис Халбак (барабани) Радослав Лозански (китара), Ивайло Делев (бас).

© Achography / София Добрева Случва ли се нещо забавно в българската музика? С времето Hayes & Y се утвърдиха като отговора на въпроса, изключително в случай че се има поради музика, която не е нито прекомерно поп, нито прекомерно рок. В края на този месец те се отделят от домашното си студио и се завръщат от Манчестър за турне у нас.

Hayes & Y се раждат като учебна група в Първа британска гимназия в София, само че започнаха да се постановат по-активно на локалната сцена през 2014 година около присъединяване си в лейбъла Homeovoxmusic на Георги Георгиев от " Остава ". През 2016 година групата взе нетипичното решение да се реалокира напълно във Англия – първо в Лондон, а след това в Манчестър. Не след дълго те станаха едни от дребното български музиканти, стигали до ефира на авторитетното музикално радио BBC 6. С включването на финландския барабанист Денис Халбак Hayes & Y станаха даже още по-интернационални. Във времето музиката им също претърпя постепенни, само че несъмнено промени – от характерен инди рок към все по-отчетливо наличие на електронни детайли и запаметяващи се припеви.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики На какво ги научи живота в чужбина, по-различната среда, в която те започнаха изцяло изначало, и работата с други музиканти във Англия? " Мен ме научи на самообладание и улегналост ", споделя 28-годишният вокалист и главен композитор на групата Благослав Анастасов. " Научих се, че моментните триумфи не значат нищо и е значима единствено цялостната картина, както и че нищо не се случва за една нощ. " Засега групата не е прекомерно обезпокоена от идния Brexit и опцията той да се отрази извънредно отрицателно на музикалната промишленост. " Има някаква символика, че се преместихме тук тъкмо в този момент. Може би е неприятен шанс, а може би тъкмо противоположното - единствено времето ще покаже. "

Благослав е още съавтор и продуцент на упования през есента нов албум на Стенли, първи за него от " Обсебен " (2002) насам. " Чувствам, че съм извървял огромен път като композитор, и считам, че хората също го чуват, само че в това време мисля, че мога още доста повече. Старая се песните да са амбициозни, не желая да се арестувам в някаква удобна зона ", споделя Анастасов, който звучи здравословно убеден в капацитета на групата.



През юни те издадоха новия си миниалбум safeplace.EP, а едноименната ария е съпроводена от черно-бяло видео – в действителност следващото, в което групата не взе участие. Това е ненапълно издирван резултат. Както Благослав изяснява, те постоянно желаят музиката да е преди всичко, а образният фактор да я добавя, вместо да се конкурира с нея. " Голямата ми горделивост от това EP е точно едноименният трак - рядко пиша ария с толкоз доста елементи и ми достави голямо задоволство, когато я приключих. " Същата ария наскоро стигна до плейлиста Fresh Finds на Spotify.

Към момента Hayes & Y са от дребното реализатори в България, които след няколко години битие могат да разпродават клубове напълно със личните си песни. " От самото основаване на групата фокусът е върху основаването на авторска музика. Държахме на този принцип още преди да заминем. Винаги съм считал, че като не вършим взаимни отстъпки с това и демонстрираме мощна позиция, това ще е добре освен за нас, само че и за сцената. Неприятно сюрпризиран съм, че в България не виждам напредък в това отношение. "

Hayes & Y ще свирят на 23 август в " Конюшните " в Пловдив, в " Маймунарника " в София на 24 август (специален посетител е соло планът Homeovox на Георги Георгиев), а след това турнето им продължава към Варна (30 август, " Ментол " ) и Бургас (31 август, о. Св. Анастасия). safeplace.EP и предходните издания на групата са онлайн в стрийминг платформите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР