Хайде на топлите закуски, още парещи от фурната, ароматни и

...
Хайде на топлите закуски, още парещи от фурната, ароматни и
Коментари Харесай

Раирани сиренки със сусам

Хайде на топлите закуски, още парещи от фурната, ароматни и апетитни раирани сиренки със сусам

Необходими Продукти

● брашно - 3 ч.ч.
● олио - 75 мл
● прясно мляко - 150 мл
● квас - ¼ кубче
● захар - 2/3 ч.л
● сол - 2/3 ч.л
● яйца - 1 бр.
● сирене - 300 г

За намазване


● масло - 1 с.л.
● жълтъци - 1 бр.

за поръсване


● сусам

Начин на подготвяне

Пресявам брашното в огромна купа. Разбивам яйцето настрана, само че може и да го чукнем незабавно в брашното. Правя кладенче и в брашното и поставям яйцето, олиото, солта. Стоплям си леко прясното мляко и размивам маята. В прясното мляко поставям и захарта с 1 с.л. брашно, разбърниквам с лъжица. Оставям маята да шупне добре на топло за 10 минути.

Изсипвам прясното мляко със захарта при брашното. Замесвам тестото. Набрашнявам си лико плота и доомесвам тестото доста добре. Оставям да втаса тестото на топло, завито с забрадка за към 40 минути. Вече втасалото тесто го деля на 9 елементи. В купа си троша сиренето с вилица. Използвам по–сухо сирене. Всяка част я разточвам с овална форма.

В началото на всеки овал си поставям от натрошеното сирене. 2/3 от овала от края до 1/3 част от другата част нарязвам с нож 8 броя ленти. В частта, в която е сиренето, намотавам в посока лентите. Образуват се раирани закуски. Краищата на лентите би трябвало да са в долната част, скрити, като ги редим в тавата.

Тавата, в която ще печем закуските, я застиламе с хартия за печене. Подреждаме закуските в тавата на разстояние една от друга. Оставяме закуските покрити с забрадка настрани да втасат. Втасват 30 мин. В обособена купичка си отстранявам жълтъка от белтъка и го разрушавам с вилица доста добра.

Към жълтъка добавям и 1 с.л размекнато масло и разбърниквам доста добре. След като втасат ги намазваме със сместа благодарение на четка. Отгоре поръсваме със сусам. Печем на 180 градуса в авансово зарята фурна. Хапваме с айран.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР