Хайдарабад с неговите 10 милиона жители е един от най-бързо

...
Хайдарабад с неговите 10 милиона жители е един от най-бързо
Коментари Харесай

Хайдарабад: как превърнаха сухата пустош в зелен оазис


Хайдарабад с неговите 10 милиона поданици е един от най-бързо разрастващите се огромни градове на Индия. И все пак си е спечелил славата на зелена метрополия. Каква е тайната на триумфа?

Приянка Варгезе била недоволна, когато ѝ наредили да напусне дома си в Керала и да се реалокира в 10-милионния мегаполис Хайдарабад, столица на северния щат Телангана. Там държавната служителка трябвало да поеме управлението на голям екологичен план.

Първоначално тя била скептично настроена и се питала по какъв начин ли може да се трансформира едно изсъхнало парче земя в зелен оазис. Въпреки това Варгезе приела предизвикването. Разказва, че в продължение на 8 години е била виновна за третата по величина стратегия за залесяване в света. Под нейно управление в щата са били засадени 2,7 милиарда дръвчета.

Как действа планът
Редакцията предлага
Общините били длъжни да дефинират свободни площи, на които да бъде засадена растителността, а разсадниците дали безвъзмезден посадъчен материал. Принципът, по който се работило, бил елементарен: всеки който посещавал молитвен храм, получавал по едно дръвче, което да засади. А който отивал да си купи бутилка с пропан-бутан, получавал в добавка и по едно растение за градината си. Учениците пък засаждали дръвчета в своите учебни заведения.

Но дамата се сблъскала и със опозиция. През първите няколко години на плана оживели едвам 30% от засадените растения. Най-трудно било да се стимулират хората, с цел да се грижат за дърветата дълготрайно.

В последна сметка страната предиздвикала локалните администрации да се ангажират с плана. Именно те реализират надзор и носят отговорност за това най-малко 85% от дървесния разсад да оцелее. В противоположен случай страната им постанова санкции. За непозволено отрязване на дърво е планувана глоба от над 600 евро, а за откъснат или строшен клон - 67 евро.

Участие на бизнеса и жителите

Щатът Телангана и централното държавно управление в Ню Делхи дават ексклузивен бюджет за залесяването. Индустриалните предприятия също са длъжни да вземат участие. Тази година Телангана вкара и екоданък за жителите, с цел да покрие разноските за по-нататъшното залесяване.

От 2015 година площта на горите в щата се е нараснала от 24% до 33%, споделят държавни чиновници. Хиляди дървета са били засадени в пустеещи земи, индустриални зони и жилищни региони. Озеленяват се улици, уголемяват се паркове и квартали.

Последиците от всичко това се усещат в Хайдарабад. Според Университета в Телангана равнището на подпочвените води се е повишило с 40 %, а равнището на замърсеност с фини прахови частици е намаляло. И все пак това 10-милионният метрополис остава един от най-бързо разрастващите се в.

Награди и рецензии

За своите старания Хайдарабад бе отличен през октомври с премията World Green City Award 2022 в категорията " Зелен живот за стопански подем и приобщаващ напредък ". Към плана обаче се насочат и рецензии. Вандана Шива, един от най-известните индийски деятели за запазване на околната среда, отбелязва, че плановете за залесяване от подобен мащаб " постоянно водят до спорове с коренното население на Индия ".

Племето на Адивасите към този момент е провело митинги и се опълчва на залесяването на неговите земи. Техен представител изяснява, че употребявайки принуждение, управляващите се пробват да им лишават земята. " Залесяването би трябвало да бъде оценено и от позиция на неговата екологична резистентност и многофункционалност ", упорства и деятелят за запазване на околната среда Вандана Шива.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР