Хаванският синдром“ вероятно не е причинен от вражеска държава. Това

...
Хаванският синдром“ вероятно не е причинен от вражеска държава. Това
Коментари Харесай

„Хавански синдром“ и шпионските игри: Какво казва нов доклад

„ Хаванският синдром “ евентуално не е породен от вражеска страна. Това заключиха американските разследващи служби. Новият отчет от Вашингтон прецизира, че няма доказателства, че която и да е неприятелска за Съединени американски щати страна разполага с оръжие, което да предизвиква признаците на мистериозния синдром.

Какви са заключенията на американските служби?

Американският “Вашингтон пост “ оповестява, че седем разследващи организации са прегледали всички налични доказателства по повече от хиляда случая. Пет от службите са заключили, че външна интервенция е “много малко евентуална ”, а други две, че е “малко евентуална ”.

Според Съединени американски щати множеството случаи на “Хавански синдром “ могат да бъдат обяснени със здравословни положения, породени от средата или механически разстройства. Вероятно е да се дължат и на недиагностицирани до този миг болести на потърпевшите.

Разследващите изследват към 1500 случая в 96 страни. В доста от случаите са открити вероятни пояснения, разнообразни от съзнателно провокирана телесна щета, като да вземем за пример медицински болести, неизправни климатични и вентилационни системи или електромагнитни талази, предавани от безвредни устройства като компютърна мишка.

Какво е „ Хаванският синдром “?

Кратко време откакто посолството на Съединени американски щати в Куба стартира работа още веднъж през януари 2017, дипломатическите чиновници в Хавана стартират да се оплакват от мистериозни признаци, които след това стават известни като “Хавански синдром ”.

Става дума за изнемощялост, главоболие, проблеми със слуха и зрението. Някои от засегнатите даже са изгубили слуха си напълно. Лекари, които преглеждаха първите хора със признаци в Хавана, съобщаваха, че положението на потърпевшите е близо до това на хора с мозъчно разтърсване. Тези признаци обаче не бяха краткотрайни като при разтърсването. Последваха сходни случаи в Колубия, Виетнам, Русия, Китай, Австрия и Германия.

Разнопосочни версии

Миналата година самостоятелна експертна група стигна до заключението, че някои случаи на „ Хаванския синдром “ може да са били провокирани от целеустремено потребление на електромагнитно лъчение. Много от засегнатите настояват, че са станали жертва на преднамерена офанзива. Неведнъж Русия се споменавала като вероятен извършител на недоволствата.

Според „ Вашингтон пост “ актуалният отчет съвсем напълно опонира на тази теза. Засегнатите дипломати неведнъж са упреквали държавното управление на Съединени американски щати, че омаловажава признаците.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР