Хасково. Спешно заседание на Областната епизоотична комисия бе проведено днес.

...
Хасково. Спешно заседание на Областната епизоотична комисия бе проведено днес.
Коментари Харесай

Хасково: Близо 120 хиляди птици ще бъдат евтаназирани заради огнища на птичи грип в село Войводово

Хасково. Спешно съвещание на Областната епизоотична комисия бе извършено през днешния ден. Със заповед на изпълнителния шеф на БАБХ е оповестено огнище на инфлуенца - птичи грип в два животновъдни обекта в землището на село Войводово. Това оповестиха от пресцентъра на Областна администрация - Хасково . Обектите са промишлени, за развъждане на бройлери и за патици – мюлари. " След сигнал за нараснала смъртност екипи на Агенция по храните от Хасково са посетили обектите и след проучване на взетите проби е открито съществуването на инфлуенца ", заяви по време на съвещанието на Областната епизоотична комисия шефът на Агенцията в Хасково доктор Георги Илиев. В двата обекта има близо 120 хиляди птици, които ще бъдат хуманно евтаназирани и загробени. Районите ще бъдат дезинфекцирани, а придвижването на животни, артикули от тях и яйца в зоната на болестта неразрешено.
От през днешния ден със заповед доктор Стефка Здравкова – заместител регионален шеф на Хасково и ръководител на Областната епизоотична комисия подрежда:
- Незабавно да се свикат съвещания на Общинските епизоотични комисии, на които да се набележат съответни ограничения за попречване проникването на заболяването на територията на съответните общини и до 25. Октомври 2018г. да уведомят документално Областния шеф на Хасково за осъществяване на набелязаните ограничения.
- Директорът на ОДБХ - Хасково да провежда наложително ликвидиране по човечен метод и неутрализиране на всички наранени и контактни птици в животновъден обект с установено огнище.
- В 3 км (предпазна зона - с. Войводово, Манастир и Конуш) и в 10 км (наблюдавана зона – Въгларово, Стамболийски, Тракиец, Гълъбец, Текето, Козлец, Мандра, Книжовник, Долно Войводиново, Горно Войводиново, Орлово и Малево) към огнището се не разрешава:
напредването и търговията на домашни, диви и др.птици и яйца за разплод, като се изключи птици за неотложно кръвопролитие при съблюдаване условията на Агенцията по храните.
организирането на пазари, панаири и изложения на птици
разселването на птици за възобновяване на дивечовия ресурс.
- Кметовете на обитаеми места в 3 км (предпазна зона) и в 10 км (наблюдавана зона) към огнището да провеждат броене на птиците и дават данните на ОДБХ - Хасково.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР