Хасково. Последните 20 тона негодни пестициди, складирани в с. Стойково,

...
Хасково. Последните 20 тона негодни пестициди, складирани в с. Стойково,
Коментари Харесай

Последните 20 тона негодни пестициди от склада в село Стойково в област Хасково заминаха за Франция

Хасково. Последните 20 тона негодни пестициди, складирани в с. Стойково, през днешния ден бяха натоварени за Франция. Това стана в наличието на заместник-кмета на Община Хасково Динко Тенев, специалиста от ПУДООС Николай Николов, представители на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Хасково и Гражданска отбрана, еко-експерти от Община Хасково, кметовете на околните села, оповестиха от пресцентъра на Общината .

На територията на община Хасково в Склада за негодни пестициди в село Стойково (землище село Любеново) са съхранявани 157 000 кг (157 тона) негодни пестициди от 9 хасковски села. Отровите там са от времето на бившето Трудово-кооперативно земеделско стопанство. В следствие постройката е обособена като склад за предпазване на негодните пестициди от община Хасково.

През 2002 и 2008 година със средства на Министерство на околната среда и водите и Община Хасково постройката е ремонтирана и пестицидите са опаковани. В склада са съхранявани 157 000 кг негодни пестициди – твърди и течни, които са били в хранилища на ТКЗС-та и АПК-та от селата – Стойково, Войводово, Родопи, Болярово, Книжовник, Елена, Малево, Книжовник, Николово и компания Юнона - Хасково.

„ През всички тези години, когато тези рискови пестициди са били в склада е имало сериозна заплаха за околната среда и за хората, живеещи в околните села, по тази причина окончателното им изнасяне от този склад е от извънредно значение за сигурността на популацията и за околната среда “, акцентира заместник-кметът Динко Тенев.

Днес последните количества от рисковите субстанции бяха натоварени и отпътуваха за Франция. Там те ще бъдат обезвредени и унищожени. Изнасянето на пестицидите и обезопасяването на постройката е изпълнено по план „ Екологосъобразно неутрализиране на излезли от приложимост пестициди и други препарати за растителна отбрана с изминал период на валидност “ по Българо-швейцарска стратегия за съдействие. Изпълнението на дейностите се управлява от ПУДООС към Министерство на околната среда и водите.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР