Хасково. Под ръководството на наблюдаващите прокурори от Районна прокуратура -

...
Хасково. Под ръководството на наблюдаващите прокурори от Районна прокуратура -
Коментари Харесай

Хасково: Две вещи лица от БАН взеха проби за сравнително изследване на водата в града по експертиза, назначена от Районната прокуратура

Хасково. Под управлението на наблюдаващите прокурори от Районна прокуратура - Хасково – Р. Сираков, Н. Трендафилов и Т. Скорчева, две движимости лица от Българска академия на науките – проф. Алексей Бендерев - началник секция „ Хидрогеология “ в Геологическия институт при Българска академия на науките и проф. Радослав Наков – шеф на Геологическия институт при Българска академия на науките, взеха водни проби за относително проучване на питейната вода от помпена станция 1 – Хасково, захранваща квартали в град Хасково. Това оповестиха от пресцентъра на Прокуратурата. Пробите ще бъдат изследвани в лабораторията на Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика при Българска академия на науките за наличие на радиоактивни изотопи. В експертизата взе участие и проф. Ал. Стрезов от Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика при Българска академия на науките. „ Срокът за проучване на водата е 45 дни “, оповестиха специалистите.
Пробите за относително проучване за качеството на питейната вода в гр. Хасково се вземат по назначена сложна експертиза от Районна прокуратура-Хасково. Целта е да се даде отговор на въпросите – налице ли е превишаване на допустимите стойности на уран и обща алфа интензивност на питейната вода от Помпена станция 1 - гр. Хасково, захранваща част от кварталите в гр. Хасково, според условията на Наредба №9 за качеството на водата, предопределена за питейно-битови цели и на Наредба №1 за изследване, прилагане и запазване на подземните води.
Вещите лица ще би трябвало да отговорят и на други въпроси, а точно - каква е повода за нарасналите наличия на уран и обща алфа интензивност в подземните води за интервала от 2010 година до сегашния миг, вероятни източници и пътища за тяхното навлизане.
Досъдебното произвеждане, формирано от Районна прокуратура - Хасково на 19 април 2017 година, се води за укриване на информация за съществуването на високо наличие на уран и обща алфа интензивност в подземните води от сондажи на Помпена станция – 1 в гр. Хасково, от което са последвали немаловажни вреди – закононарушение по член 353а от Наказателния кодекс.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР