Хасково. Първите тръби за изграждането на интерконектора Гърция-България са доставени.

...
Хасково. Първите тръби за изграждането на интерконектора Гърция-България са доставени.
Коментари Харесай

Министър Теменужка Петкова: С изграждането на интерконектора Гърция - България диверсификацията на природен газ за Югоизточна Европа е факт

Хасково. „ Първите тръби за построяването на интерконектора Гърция-България са доставени. Това стана допустимо, откакто посредством подписването на няколко значими документа бе обезпечено финансирането на плана и бе обезпечена неговата правна резистентност “. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на инспекция на напредъка на строителните действия по построяването на междусистемната газова връзка Гърция – България, оповестиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката . В визитата на строителната площадка участваха министър-председателят Бойко Борисов, ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов, посланиците на Съединени американски щати, Гърция и Азербайджан у нас – Н. Пр. Херо Мустафа, Н. Пр. Димитриос Хронопулос и Н.Пр. Наргиз Гурбанова.
Министър Петкова напомни подписания на 10 октомври контракт за заем с Европейската капиталова банка, както и подписаното междуправителствено съглашение сред България и Гърция, които са ясни стъпки в напъните на българското държавно управление за диверсификация на енергийните доставки.
„ Поколения политици приказват за диверсификация, само че едвам в този момент тя става действителност. Построеното тук ще ни свърже с Трансадриатическия газопровод и с терминала за полутечен природен газ край Александруполис, с което се обезпечава опция целият район да получава природен газ от Съединени американски щати, Катар, Кипър, Азербайджан и други дестинации “, означи по време на инспекцията министър–председателят Бойко Борисов.
Проверката на място през днешния ден откри, че изкопните действия за първите два километра от трасето на интерконектора са стартирани и са доставени тръбите за първия километър. Маркираната осева линия и разчистената полоса са с дължина четири километра. Само за археологически разкопки са отделени 4 млн. лева, защото по трасето са открити артефакти отпреди 7 хиляди години, част от които бяха показани по време на визитата.
„ Работим интензивно и за основаване на газова борса и реализацията на концепцията за газоразпределителен център Балкан в страната. Това ще подсигурява конкуренция и по-евтини достави за българската стопанска система и битовите консуматори, означи министър председателят Борисов.
Изграждането на интерконектора Гърция-България е един от основните цели на българското държавно управление в енергийния бранш. Реализацията на междусистемната връзка е от стратегическо значение освен за България, а и за цяла Европа, защото се чака тя да докара до действителна диверсификация на източниците и маршрутите за доставяне с природен газ, осигурявайки опция за доставки от Каспийския район, Близкия Изток, Източното Средиземноморие и други. Проектът е включен в седемте топ-приоритета на Европейския съюз в региона на енергетиката.
Общата стойност на плана е 220 млн. евро, обезпечени посредством заем от Европейската капиталова банка (110 млн. евро), Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ (39 млн. евро), Механизма за свързване на Европа (45 млн. евро) и лични средства на акционерите в плановата компания „ АЙ СИ ДЖИ БИ “ АД.
Интерконекторът е с обща дължина 182 км, от които – 150 км на българска територия. Техническият му потенциал е от 3 до 5 милиарда куб. м/годишно, с опция за увеличение до 10 милиарда куб. м/годишно при съществуване на търговски интерес. Очаква се той да бъде въведен в комерсиална употреба през втората половина на 2020 г.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР