Хасково. Община Хасково е в процес на изготвяне на проектно

...
Хасково. Община Хасково е в процес на изготвяне на проектно
Коментари Харесай

Хасково: Обществено обсъждане за довършване на социални жилища проведе Общината

Хасково. Община Хасково е в развой на правене на планово предложение с предмет „ Интегриране на маргинални общества посредством създаване на обществена инфраструктура в град Хасково “. С плана ще бъдат довършени жилищните здания за поданици, принадлежащи към уязвими етнически малцинства в ж.к. " Орфей " - 3 броя. За плана са планувани 1 500 000,00 лв. в Инвестиционната стратегия на град Хасково по Инвестиционен приоритет „ Социална инфраструктура ”. Проведеното публично разискване в зала „ Хасково “ има за цел да получи социална поддръжка към плана и обществен толеранс. В разискването участваха представители на маргинални групи, представители на обществени служби, Неправителствени организации. Това оповестиха от пресцентъра на Община Хасково .
Изискване на Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” при положение, че в случай че в утвърждения Интегриран план за градско възстановяване и развит са разпознати планове за обществени жилища, то следва най-малко един от тях да бъде включен за финансиране по актуалната процедура. Интегриран план за градско възстановяване и развит гр. Хасково е главен документ за развиване на града за интервала до 2020г., който в забележителна степен дефинира опциите за прилагане на средства от Оперативните стратегии 2014-2020 година за развиването на града.
Анти-сегрегационен темперамент на интервенциите - физическото местоположение на жилищното строителство би трябвало да обезпечава пространствена интеграция на представителите на маргинализираните общности като цяло и да не способства за тяхната сегрегация, изолираност и изключване. Мерките за обезпечаване на обществени жилища за маргинализирани групи, в това число ромите, следва да бъдат изпълнявани в композиция и да бъдат пространствено обвързани с ограничения за възстановяване на градската среда, с оглед реализиране на интегрирано влияние върху избрана част от града. Физическото местоположение на жилищата следва да обезпечава техническа (комунална-вода, електричество, газ и други), обществена и просветителна инфраструктура (училища, детски градини, обществени услуги, ДКЦ). Пространствената интеграция най-общо се дефинира като развой, чрез който се стопира маргинализирането на дадена група от главното общество и се отстраняват (или намаляват) граници на сегрегирани територии в обитаемото място посредством възстановяване на интеграцията и достъпа до основни основни зони и заобикалящите ги общности.
Целевата група по плановете следва да включва представители на най-малко 2 от посочените групи:
1. Бездомни хора и/или такива, живеещи в доста неприятни битови условия - лица, които нямат лично жилище и не имат движима или недвижима благосъстоятелност и/или идеални елементи от нея, която може да бъде източник на приходи, както и не са сключили контракт за безплатно прилагане на парцел, не са настанени в профилирана институция на държавна и/или общинска прехрана, и в това време дават отговор на най-малко едно от следните условия:
- Живеят на улицата или на обществени места, без обезпечен подслон;
- Нямат всекидневно място на престояване, които употребяват за нощуване приюти или други услуги за краткотрайно настаняване;
- Обитават жилище, което не дава отговор на законоустановените стандарти за жилищно строителство и проектиране;
- Обитават жилище, което не е електрифицирано или няма достъп до питейна вода, или канализация и др.;
- Обитават пренаселено жилище, при което на един член от фамилията се пада по-малко от: за едночленно семейство – 1 стая; за двучленно и тричленно семейство – 2 стаи; за четиричленно семейство – 3 стаи; за петчленно и по-голямо семейство – по 1 помещение на член на фамилията.
2. Родители с деца, включително малолетни родители, многодетни фамилии, деца с влошено здраве и увреждания.
3. Хора в риск от беднотия и обществено изключване - лица, чийто междинен приход на член от фамилията за предходните 12 календарни месеца от всички източници е по-нисък от законоустановения месечен размер на обезпечения най-малък приход за страната, избран с акт на Министерския съвет, за същия интервал от време.
Семейството включва съпрузите, ненавършилите пълноправие деца, както и навършилите пълноправие, в случай че не престават да учат, до придобиване на приблизително общо или професионално обучение, само че не по-късно от навършване на 20-годишна възраст (родени, припознати, осиновени, доведени, заварени, като се изключи сключилите брак).
В договорните взаимоотношения с ползвателите на обществения жилищен фонд е належащо да бъдат заложени като най-малко условия за следното:
- посещаване на просветителна институция от децата в учебна възраст;
- включване на безработните в образователно-квалификационните стратегии, както и в стратегии за обезпечаване на претовареност, препоръчани от общината;
- включване в стратегии за обществена интеграция;
- лицата да имат определен персонален доктор, да се задължат родителите да водят децата си на наложителните имунизации и инспекция на здравния им статус;
- ограничения за десегрегация и други.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР