Хасково. До края на ноември 2018 г. трябва да приключат

...
Хасково. До края на ноември 2018 г. трябва да приключат
Коментари Харесай

Зам.-министър Малина Крумова: До края на ноември трябва приключи проектът за допълнително водоснабдяване на Хасково

Хасково. До края на ноември 2018 година би трябвало да приключат дейностите по плана за в допълнение водоснабдяване на Хасково, които се извършват от общината по съглашение с Министерството на районното развиване и благоустройството. Това заяви през днешния ден заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Малина Крумова на среща с Емил Георгиев – член на инициативния комитет на „ Да спасим Хасково “ и изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите в България, на която беше разисквано качеството на питейната вода в града, оповестиха от пресцентъра на Министерство на районното развиване и благоустройството .
Заместник-министър Крумова осведоми още, че в този период ще бъдат дублирани 8 кладенеца в три вододайни зони на Хасково. За четири от кладенците, които са в северната зона, следва да бъде подадено искане за въвеждане в употреба. За другите четири кладенеца – в източна зона и зона „ Узунджово II “ текат процедури по обезпечаване на позволение за водовземане. В развой на създаване са два водопровода, а ВиК Хасково извършва регулярно ограничения за понижаване на загубите на вода в разпределителната мрежа на град Хасково. Очаква се индикаторите на смесената вода от разнообразни водоизточници да дават отговор на условията на Наредба № 9 от 16 март 2001 година за качеството на водата, предопределена за питейно-битови цели.
Регионалният заместник-министър изясни, че през идната година ще осъществени теренни, хидроложки и ходрогеоложки изследвания и ще продължат лабораторните проучвания на вероятни повърхностни водоизточници, с цел да се дефинират ограниченията за трайно решение на казуса с качеството на питейната вода в Хасково.
През тази година Министерство на регионалното развитие ще разгласи социална поръчка за създаване на районно прединвестиционно изследване в границите на план " Подпомагане районното капиталово обмисляне на бранш ВиК “, включващо техническа и икономическа документи за интегрирани водоснабдителни и канализационни планове и формуляри за кандидатстване за европейско финансиране, заяви още Малина Крумова. С районното прединвестиционно изследване ще се направи цялостна оценка на положението на съществуващите ВиК системи, на територията на област Хасково и въз основата на осъществените измервания и изследвания ще бъдат избрани стратегическите разновидности и съответните механически ограничения за реализиране на сходство с европейските наставления. Очаква се за водоснабдителните и канализационните мрежи и уреди идейните планове да бъдат подготвени през 2021 година Мерките са избрани в създадената Пътна карта за трайно решение на казуса с качеството на питейната вода в град Хасково, означи Малина Крумова.
По време на срещата бяха разисквани периодите във връзка с изследването на опцията за водоснабдяване на град Хасково от язовир Тракиец. Заместник-министърът акцентира, че е належащо да се създадат задоволително проучвания, с цел да се подсигурява качеството на водата, с цел да се проучат наносите и използваемия размер за водоснабдяване и възможна нужда от изпразване и изчистване на чашата на язовира, тъй че да се обезпечи задоволителен размер.
Крумова уточни, че водоснабдителното сдружение прави непрекъснат мониторинг на качеството на питейната в Хасково. Заместник-министърът подсети, че по искане на оператора Регионалната здравна ревизия в гр. Пловдив направи проучване на питейната вода в Хасково по радиологични индикатори. В интервала май – юли 2018 година са взети 17 проби от водоизточник на помпените станции „ Изток “, „ Север “ и „ Узунджово “. При огромна част от пробите, изключително за помпените станции „ Север “ и „ Изток “, количеството уран е в нормите и дава отговор на допустимите стойности в Наредба № 9 за качеството на водата за питейно-битови цели.
Заключението от 1 август за резултатите от пробите е оповестено на интернет страницата на Регионалната здравна ревизия.
Остава в действие наложената възбрана за потребление на питейната вода за пиянство и подготвяне на храна. За популацията в града са обезпечени водоноски.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР