Хасково днес отбелязва своя ден на църковния празник Рождество на

...
Хасково днес отбелязва своя ден на църковния празник Рождество на
Коментари Харесай

В Хасково отбелязват празника на града



Хасково през днешния ден отбелязва своя ден на църковния празник Рождество на Светата Богородица. Градът стана прочут в света с построената най-висока скулптура на Света Богородица, която влезе в книгата на върховете " Гинес " през 2004 година с  внушителните си размери - височина 32,8 м., дължина на статуята 15 м. и тегло 80 тона.

Отдаването на респект на Света Богородица е засвидетелствано още през възраждането, когато в 1837 година е построена с общи средства и труд на хората първата черква, която носи името ѝ.

Църквата " Света Богородица " е станала люлка на първото учебно заведение и на първото читалище в града. По традиция празникът стартира с тържествена литургия в църквата. После литийното шествие ще се насочи към Драматичния спектакъл " Иван Димов ", където ще има гала по удостояването на почетни жители на Хасково.

През целия ден следва церемониал на ретро коли, съревнование по тенис на корт, разкриване на нови музейни експозиции, изложения, детски спектакъл, концерти на известни хасковски музиканти и артисти и зрелище на Старозагорската опера.

Тържествата ще завършат със " 100-те каба гайди " и Валя Балканска.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР