Хасково. 109 години от обявяването на Независимостта на България бяха

...
Хасково. 109 години от обявяването на Независимостта на България бяха
Коментари Харесай

Хасково: 109 години от обявяването на Независимостта на България бяха тържествено отбелязани в града

Хасково. 109 години от оповестяването на Независимостта на България бяха празнувани в Хасково, оповестиха от пресцентъра на Общината . Венценосци от отделение 52740 под акомпанимент на Духовия оркестър на общината сервираха венци пред паметника на Незнайния боец на площад „ Свобода “. В церемонията участваха регионалния шеф Станислав Дечев, заместникът му Стефка Здравкова, заместник-кмета Милена Трендафилова, народните представители Евгения Ангелова и Георги Станков, представители на политически партии, патриотични организации и жители.
В словото си заместник-кметът Милена Трендафилова съобщи: „ На днешния ден преди 109 години в църквата „ Свети четиридесет мъченици “ в Търново с Манифест е провъзгласена Независимостта на България. С този акт на процедура се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става самостоятелна страна. Това е денят, който увенчава националните старания от 19 век за свободна и самостоятелна България. Това е денят в който са отхвърлени несправедливите ограничавания, наложени от Берлинския конгрес. Дръзко, уверено, непоколебимо, само че умно и надълбоко премерено, с акта на независимостта е предпазено достолепието ни като нация. Изстраданата българска самостоятелност е извор и съображение за национално самочувствие. В този церемониален ден дано изразим уважението и поклонението си към делото на тогавашните български държавници. Народ който помни своето минало има бъдеще “.
Програмата, проведена от Община Хасково, продължи с осъществявания на Народен оркестър Хасково с диригент Димчо Йорданов и солист Тонка Колева. Със свои осъществявания се показа и ТА „ Южняче “ към Младежки център.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР