Хаштаг забрана за очила набра висока популярност тази седмица в

...
Хаштаг забрана за очила набра висока популярност тази седмица в
Коментари Харесай

Защо забраниха на японките да ходят на работа с очила

Хаштаг „ възбрана за очила ” набра висока известност тази седмица в Япония. Става въпрос за физическа възбрана, която няколко компании са въвели за своите служителки.
В обществените мрежи се разгоря полемика към откритата процедура, откакто телевизия Nippon излъчи филм за това, по какъв начин в доста японски компании работодателите принуждават своите служителки да се откажат от очилата в интерес на контактните лещи. Това се случва, даже когато са налице медицински противопоказания за използването на лещи, оповестява Би Би Си.
Аргументът – с очила служителките изглеждали по-малко женствени и отзивчиви.
Потребителите в обществените мрежи в Япония били възмутени от сходна дискриминация.
„ Ако носенето на очила на работа съставлява действителен проблем, тогава те би трябвало да бъдат неразрешени както за дамите, по този начин и за мъжете ”, написа актрисата Юми Исикава, която стана създател на петиция против условието дамите да вървят на работа на високи токчета.
Според специалисти, аргументите, които се акцентират против носенето на очила от дами, нямат никакъв смисъл и условието има несъмнено дискриминационен темперамент.
Изискването дамите да се появяват на работа с обувки с висок ток, само че без очила, е отражение на остарялото обичайно японско мислене, съобщи БГНЕС.
То няма никаква връзка с качеството на работа. Компаниите желаят техните служителки да наподобяват женствено, а в техните разбирания това изключва носенето на очила.
От своя страна, последователите на неофициалната възбрана настояват, че очилата не се съчетават с обичайните японски облекла.
В отговор са оповестени фотоси на известни хора, облечени в кимоно и носещи очила.
През март в японските обществени мрежи по сходен метод стартира акция против условието служителките да носят на работа грим. В началото на годината отвращение провокира настояването дамите да вървят на работа, обути в обувки с висок ток. Тогава стана известен хаштагът #KuToo, формиран от думите kutsu (обувка) и kutsuu (болка) – по прилика с #MeToo.
През юни група деятели внесе петиция в държавното управление с гледище да се забрани на работодателите да карат служителките си да носят високи токове на работа.
От Министерството на здравеопазването са декларирали за медиите, че не са обсъждани никакви промени в разпоредбите за облеклото на работното място.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР