Хърватското правителство ще намали възрастта за пенсиониране в страната на

...
Хърватското правителство ще намали възрастта за пенсиониране в страната на
Коментари Харесай

Хърватското правителство отстъпи пред натиск за намаляване на пенсионната възраст

Хърватското държавно управление ще понижи възрастта за пенсиониране в страната на 65 от 67 години след протестна акция, ръководена от водещи синдикати, съобщи министър председателят Андрей Пленкович, представен от " Ройтерс ".

Три синдиката събраха в петиция подписите на над 700 хиляди жители напролет, с цел да провокират референдум за решението на ръководещите. През декември Народното събрание в Хърватия утвърди предложение на държавното управление за увеличение на възрастта за пенсиониране до 67 години от 2033 година за мъжете и за дамите и за понижаване на пенсиите на хората, които се отдръпват по-рано. Вместо да свика референдум обаче държавното управление реши да отстъпи.

" По този метод демонстрираме, че слушаме какво ни споделят жителите. Някои от нашите жители обаче желаят да продължат да работят след 65 годишна възраст и ние ще го създадем допустимо в ревизирано предложение за (пенсионен) закон ", уточни Пленкович. " Така ще реализираме баланс сред настояванията на акцията и желанието на тези, които могат и желаят да работят по-дълго ", добави той.

Хърватия, като доста европейски страни, има застаряващо население. Обществената пенсионна скица коства съвсем 40 милиарда куни годишно, само че това не може да бъде покрито от вноските на служащите и бюджетът би трябвало да финансира към 17 милиарда куни от налози годишно за покриване на дефицита.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР