Хърватският вицепремиер и министър на отбраната Дамир Кръстичевич предложи в

...
Хърватският вицепремиер и министър на отбраната Дамир Кръстичевич предложи в
Коментари Харесай

Хърватия и Турция предложиха помощ на Гърция за борбата с пожарите

Хърватският вицепремиер и министър на защитата Дамир Кръстичевич предложи в помощ на Гърция да бъдат изпратени два самолета-амфибия Канадер CL-215, съобщи организация ТАСС, като се базира на пресслужбата на министерството на защитата.

След съвещания с премиера Андрей Пленкович, министърът на защитата Дамир Кръстичевич е разпоредил подготовка за тръгване на два противопожарни самолета Канадер CL-215 за даване на филантропична помощ на Гърция при потушаването на пожарите, в случай че е належащо, се споделя в известието,.

Хърватската противопожарна авиация има огромен опит с потушаването на горски пожари при тежки естествени условия, предава Българска телеграфна агенция.

През лятото на 2017 година, когато горски пожари обгърнаха адриатическото крайбрежие, присъединяване на хърватските летци бе от значително значение за преодоляването на стихията, напомня организацията.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи през днешния ден в Севернокипърската турска република (призната единствено от Анкара), че турски самолети и хеликоптери са подготвени да оказват помощ на Гърция, оповестява АП. Чавушоглу сподели, че неговият гръцки сътрудник Никос Кодзиас му е благодарил, само че е споделил, че сега няма потребност от помощта.

Министърът на земеделието и горите Бекир Пакдемирли съобщи в Анкара, че самолетите са " на 45 минути, в случай че има потребност, и са подготвени да се намесят незабавно ".

Президентът Реджеп Тайип Ердоган също изрази съболезнования и сподели, че неговата страна е подготвена да окаже помощ.

Около 50 души починаха при горските пожари към Атина, а над 150 са ранените.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР