Хърватският президент Зоран Миланович планира да инструктира посланик Марио Нобило,

...
Хърватският президент Зоран Миланович планира да инструктира посланик Марио Нобило,
Коментари Харесай

Още един лидер от НАТО се противопостави на Швеция и Финландия

Хърватският президент Зоран Миланович възнамерява да инструктира дипломат Марио Нобило, непрекъснатия представител на страната в НАТО, да блокира присъединението на Финландия и Швеция към ръководената от Съединени американски щати организация, съобщи той в сряда.

Отказът от единодушие ще насочи вниманието на интернационалната общественост към проблемите на етническите хървати в прилежаща Босна и Херцеговина, съобщи Миланович пред кореспонденти. Съгласно настоящите изборни закони хърватските представители нормално се избират с гласовете на босненските мюсюлмани, наричани още бошняци. Загреб упорства за преразглеждане на това.

" Казвал съм и преди, че хърватите в Босна са по-важни за мен, в сравнение с цялата руско-финландска граница ", сподели Миланович.

 

На 15 май Стокхолм и Хелзинки публично скъсаха с историята на неутралитета си и подават молба за участие в НАТО . Приемането на нови страни в блока обаче изисква единомислещото единодушие на всички членове.

Турция " демонстрира по какъв начин да се бори за националните си ползи ", съобщи Миланович, като уточни, че Анкара се опълчва на всяко съглашение за приемане на Швеция и Финландия в НАТО, до момента в който не осъдят " терористите и техните съучастници ", свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК) и Революционния народноосвободителен фронт (DHKP/C), както и на други отстъпки .

 

 

" Турция сигурно няма да отстъпи, преди да получи това, което желае ", съобщи хърватският президент.

Последните мнения на Миланович още повече обтегнаха така и така влошените му връзки с държавното управление на министър-председателя Андрей Пленкович, който той упрекна, че не пази хърватските ползи, заяви локалният информативен канал N1.

Хърватският министър на външните работи Гордан Гърлич-Радман съобщи в сряда пред държавното радио, че на Нобило към този момент е било казано " да утвърди молбата за участие на Финландия и Швеция " и " ще получи пълномощие да подпише протокола, който ще последва през идващите няколко дни ".

Хърватският парламент е " безусловно сигурен ", че ще ратифицира съглашението, добави Гърлич-Радман.

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР