Хърватският премиер Андрей Пленкович е насрочил извънредна среща за тази

...
Хърватският премиер Андрей Пленкович е насрочил извънредна среща за тази
Коментари Харесай

Десетки пострадаха при пожарите в Хърватия, Загреб иска международна помощ

Хърватският министър председател Андрей Пленкович е насрочил изключителна среща за тази заран по отношение на пожарите, които бушуват в страната, като е декларирал, че Хърватия може да изиска интернационална помощ за справяне с огнената буря, в случай че това е належащо, оповестява " Асошиейтед прес ". Очакваше се Пленкович да дойде тази заран в крайбрежния град Сплит - значимо пристанище и туристически център, където пожарникарите благодарение на локалните поданици се пробват да овладеят пламъците.

Най-малко 80 души са били ранени, множеството от тях пожарникари, в пожарите, които бушуват в северните и източните покрайнини на град Сплит от понеделник сутринта, оповестиха локалните управляващи, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция. Властите предизвестиха жителите на града да останат спокойни, да стоят по домовете си и да държат прозорците затворени поради гъстия пушек, който се разстила в региона. Хърватски бойци се причислиха към борбата против огъня. Някои елементи на Сплит останаха без електричество.

Ръководителят на локалната работа за незабавна помощ съобщи пред организация " Хина " във вторник сутринта, че общо 80 души са получили здравна помощ през последните 24 часа. Според управляващите няма тежко потърпевши. Причината за пожарите, които погълнаха 4500 хектара борови гори и маслинови насаждения, както и няколко къщи и коли, към момента не е известна.

Евакуация

Тази заран обстановката в Сплит не бе към този момент тревожна, защото цяла нощ с огнената буря се бориха 384 пожарникари със 102 пожарни коли, както и три самолета за гасене на пожари. Освен пожарникари, бойци и жители, в битката с огнената буря се включиха и футболни ентусиасти.

Хърватският министър председател съобщи, че прави всичко допустимо да бъдат предотвратени по-големи вреди, провокирани от пожарите в Далмация и сподели, че в случай че бъде належащо Хърватия ще употребява механизмите за гражданска отбрана и защита от пожари на европейско равнище, заяви " Танюг ".

Вчера посетителите бяха помолени да изоставен два търговски центъра, откакто пушекът проникна във вентилационните им системи, показва " Ройтерс ". Властите са подготвили места за към 250 души в спортна зала в Сплит ако се наложи евакуация.

Противопожарната работа в Сплит е получила над 5000 позвънявания от обезверени локални поданици, молещи за помощ.
Министърът на защитата Дамир Кръстичевич съобщи, че към 100 души от хърватската войска са се включили към огнеборците в село Жърновница, източно от Сплит, където са били евакуирани деца и възрастни хора поради гъстия пушек. В селото има подземно ракетно вместилище на армията, само че Кръстичевич сподели, че не чака то да бъде наранено.


© Stevo Vasiljevic, Reuters

Полуостров Лущица.

И Черна гора желае интернационална помощ

Междувременно управляващите в Черна гора желаеха интернационална помощ за битка с пожарите, обхванали полуостров Лущица, на юг от Которския залив.

Най-малко 100 туристи бяха евакуирани от крайбрежния регион, откакто разпалваните от мощните ветрове и сухото време пламъци приближиха домове и къмпинг зони. Военноморските сили също се включиха в напъните за евакуация на региона, показаха публични представители.

" Ситуацията в Лущица е сериозна. Министерството на вътрешните работи изиска да се задейства Европейския механизъм за гражданска отбрана ", с цел да бъде угасен пожарът, се споделя в изказване на държавното управление.

Според изданието " Болкан инсайт " пожарите са засегнали мощно и регионите на грайбрежните градове Херцег Нови (в северната част на залива) и Тиват, само че и елементи от столицата Подгорица и град Никшич.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Балкани (4541)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР