Хърватският министър-председател Андрей Пленкович заяви, че страната му няма да

...
Хърватският министър-председател Андрей Пленкович заяви, че страната му няма да
Коментари Харесай

Хърватия няма да внася украинско зърно, за да не изпаднат земеделците в беда

Хърватският министър-председател Андрей Пленкович съобщи, че страната му няма да внася украинско зърно и не изключва възбрана за подобен импорт, сходно на Полша, Унгария и Словакия, цитира европейската редакция на Politico, думите на Пленкович по хърватската национална телевизия HINA.

" Позицията и желанието на Хърватия е, че ние сме директна страна, а не страна, която получава големи количества украинско зърно, което е по-евтино от нашето, което би означавало, че нашите аграрни производители са в неволя ".

В понеделник Киев стартира правосъдни дейности против трите страни от Европейския съюз в Световната комерсиална организация поради отхвърли им да анулират възбраната за украински селскостопански артикули.

Полша, Унгария и Словакия вкараха едностранни забрани, с цел да защитят националните си селскостопански браншове от внезапното нарастване на износа на на ниска цена зърно от Украйна, противопоставяйки се на Европейската комисия, която предишния петък реши да позволи продажбата на украинско зърно в Европейски Съюз.

На въпроса дали Хърватия ще вкара сходна възбрана, Пленкович не отговори, само че повтори, че сега хърватските пристанища улесняват прекосяването на украинско зърно към трети страни, съгласно отчетите.

Хърватия предложи потреблението на морските си пристанища на Украйна, до момента в който достъпът на последната до Черно море е блокиран от Русия, на фона на продължаващата война на Кремъл.

Не е известно какъв брой зърно е изнесено през хърватските пристанища, само че маршрутът " към този момент е известен ", съобщи по-рано този месец първият заместител министър-председател на Украйна Юлия Свириденко.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР