Хърватският град Дубровник, който е включен в списъка на културното

...
Хърватският град Дубровник, който е включен в списъка на културното
Коментари Харесай

​Дубровник ограничава броя на туристите от круизни кораби

Хърватският град Дубровник, който е включен в листата на културното завещание на ЮНЕСКО, е застрашен да бъде залят от туристи от круизните кораби, идващи там всеки ден, отбелязва организация Ройтерс.


Между януари и юни близо 280 000 туристи от 188 круизни кораба са посетили живописния пристанищен град на Адриатическо море, издигнат преди 800 години. Миналата година 749 000 души са слезли в Дубровник от 539 круизни кораба.

Магазинерите, ресторантьорите и 1500-те поданици на Стария град се мъчат да обслужат тълпите от туристи. Старият град на Дубровник е зоната в крайбрежната цитадела, позната и от телевизионния сериал " Игра на тронове ".

Миналата година ЮНЕСКО предизвести Дубровник, че статутът му на обект от културното завещание е заплашен от големия брой туристи за потенциала на града и круизните кораби, хвърлящи котва там.

За да позволи казуса, Дубровник вкара през 2017 година проект " Уважавай града ", който има за цел да ограничи броя на туристите от круизни кораби, посещаващи Стария град, до 4000 когато и да е.

" Проектът стартира да дава резултат този сезон и ние можем да забележим усъвършенствания в качеството на приема на посетители от круизни кораби и по-малко тълпи ", съобщи Сандра Миловчич от Туристическата асоциация на Дубровник.

Тя сподели, че броят на туристите, които отсядат в града, също се е повишил тази година. По публични данни над 4,2 милиона души са прекарали най-малко една нощ в Дубровник досега, което е нарастване с 14 % по отношение на същия интервал на предходната година.

Според профилиран интернет портал за круизни пътешествия Дубровник е разгласен за най-хубавата източносредиземноморска дестинация за сходни пътувания за 2017 година и 2018 година Черногорският град Котор, Венеция в Италия и гръцките острови Санторини и Родос се подреждат след хърватския пристанищен град, отбелязва Ройтерс.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР