Хърватският фармацевтичен производител Genera официално откри соларна централа на 1,5

Хърватският фармацевтичен производител Genera официално откри соларна централа на 1,5 ...

Фармацевтичен гигант изгради соларна централа върху покривни пространства в Хърватия.

Хърватският фармацевтичен производител Genera официално откри соларна централа на 1,5 милиона евро, съобщи SeeNews.

Централата ще покрие една трета от нуждите от електроенергия на производственото му предприятие в Загреб, посочиха от компанията, която е дъщерно дружество на британската фирма за ветеринарни фармацевтични продукти Dechra.

Очаква се новата слънчева електроцентрала да генерира около 1 545 000 киловатчаса годишно, като всеки излишък от електроенергията от централата ще бъде разпределен в общинската електрическа мрежа.

Централата се изграждаше седем месеца и беше пусната в експлоатация през юни. В хода на проекта, който е частично финансиран от фондове на ЕС, върху съществуващите покривни конструкции на площадката в Женера са монтирани 5 543 фотоволтаични панела.

"Очакваме да намалим количеството на CO2 в загребския обект с приблизително 360 тона, което се равнява на 4% от общите емисии на CO2 на цялата компания Dechra през 2018 година", заяви изпълнителният директор на фирмата Иън Пейдж.

По-рано този месец Dechra заяви, че ще прехвърли своя отдел за тестване на аналитични продукти от Обединеното кралство в Хърватия при подготовката за потенциален "твърд" Brexit.

През октомври 2015 година Dechra пое контрола над Genera, който е най-старият и най-голям производител на ветеринарномедицински продукти в Хърватия. Той също има голям пазарен дял в съседните страни. /money.bg

Източник: dnesplus.bg