Хърватски лекари успешно разделиха сиамски близначки, свързани с коремни органи

...
Хърватски лекари успешно разделиха сиамски близначки, свързани с коремни органи
Коментари Харесай

Уникално разделяне на сиамски близначки направиха в Хърватия

Хърватски лекари сполучливо разделиха сиамски близначки, свързани с коремни органи и черен дроб, т.е. сраснали се в долната част на гръдния панер, заяви Танюг.

15-часовата интервенция е осъществена от 14 лекари от болница KBC Загреб в края на февруари т.г., като за пръв път една такава намеса се прави в Хърватия. Бебетата - Валентина и Кристина са родени през средата на януари. Когато станали на пет седмици хирурзите подхванали дейности за разделянето им.

Директорката на Института по неонатология и неонатална интензивна медицина Ружа Гризел съобщи, че проблем е представлявало и това, че бебетата били родени прибързано и са имали небалансирана циркулация, заради което едната близначка е имала високо кръвно налягане, а другата ниско.

Тя сподели, че това е вторият случай в света близначки, свързани с черен дроб и вътрешности, да бъдат разграничени, при което да оцелеят и двете момиченца.

Сега 4-месечните Валя и Криси ще претърпят още няколко минимални интервенции и ще могат да се приберат вкъщи в град Вировитица. Родителите им Мария и Петър имат още две деца - момче и момиче.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР