Хърватската хранителна компания Fortenova Grupa, наследник на закъсалата Agrokor, планира

...
Хърватската хранителна компания Fortenova Grupa, наследник на закъсалата Agrokor, планира
Коментари Харесай

Fortenova Grupa търси €1,2 милиарда от пазарите

Хърватската хранителна компания Fortenova Grupa, правоприемник на закъсалата Agrokor, възнамерява да емитира 4-годишни облигации за €1,2 милиарда, с цел да рефинансира дълга си. Ходът е част от опитите за стабилизиране на най-големият шеф на Балканите и най-голямата компания по доходи, която преди две години бе на ръба на банкрута.

Средствата от облигациите ще бъдат употребявани за рефинансиране на дълга от €1,1 милиарда, който компанията получи преди две години. Окончателното издаване на дълга ще се случи след утвърждение на съвещание на акционерите, което е планувано за 26 юли.

Миналата седмица компанията съобщи още, че ще продаде 117 парцела, които са странични за главния бизнес на компанията, като процедурата ще завърши към края на тази година.

Бизнесът на Fortenova регистрира възобновяване. През първото полугодие на 2019 година приходите доближават €1,53 милиарда, растеж от 2% по отношение на същия интервал на предходната година. Печалбата преди облагане е €101 милиона, растеж от 5%.

Fortenova е правоприемник на Agrokor. От 2017 година насам групата мина през най-големия проект за преструктуриране, реализиран в миналото в тази част на Европа. От 1 април т.г. огромна част от фирмите на колоса, в това число и веригата за търговия на дребно Konzums, ще оперират под шапката на Fortenova.

Настоящи притежатели на групата са съветската банка Sberbank с 39,2%, облигационерите на Agrokor с 24,9%, хърватски финансови институции със 7,5%, съветската банка ВТБ със 7,5% и снабдители с 4,7%.

Коя в действителност е Agrokor?

Историята на Agrokor стартира през 1976 година в Загреб. Първоначално компанията отглежда и търгува с цветя, а по-късно активността й в региона на агробизнеса се разраства. През 1989 година Agrokor става акционерно сдружение, като над 90% от акциите са в ръцете на създателя на компанията Ивица Тодорич.

През последните повече от две десетилетия групата прави серия от придобивания и се трансформира в водач в региона на търговията на дребно и на хранителната промишленост в Югоизточна Европа.

В нея влизат най-голямата бутилираща компания в Хърватия - Jamnice, локалният водач в производството на олио и маргарин Zvijezda, най-голямата верига супермаркети в Хърватия, Сърбия и Босна и Херцеговина - Konzum, хърватския колос в агробизнеса Belje, номер 1 производител на месо и локални артикули - PIK Vrbovec, както и най-голямата верига за търговия с цигари и разпространяване на печатни издания Tisak.

Част от портфолиото на Agrokor са още сдружения в хранителната промишленост в Сърбия, Борса и Херцеговира, Унгария и други.

Към 2015 година годишните продажби на групата възлиза на 6,465 милиарда $, което я слага на второ място измежду водачите в региона на търговията в района. Освен това компанията е най-големият шеф в тази част на Стария континент с 60 000 чиновници.
 Супермаркетът, който е на път да смъкна властта в Хърватия
Супермаркетът, който е на път да смъкна властта в Хърватия

" Вместо държавните институции да управляват компанията, тя контролираше страната "

Как се стигна до спасяването от банкрут?

Сагата с Agrokor с политически привкус стартира от един ненадейно сполучлив бизнес и доходи от милиарди евро годишно до избавяне на косъм от банкрута вследствие на насъбрани още веднъж милиарди евро задължения.

Трудностите за групата водят началото си от февруари 2017 година, когато организация Moody`s понижи рейтинга й до отрицателен, поради несигурностите в кредитния профил на компанията.

Месец по-късно от съветската VTB Bank излезе с обвиняване против управлението на Agrokor за подправяне на финансовите им доклади. В резултат рейтингът на компанията беше намален още един път от B3 до равнище от Caa1, а цената на облигациите на компанията се сринаха с 25% от номиналната стойност.

Банковите сметки на дъщерните сдружения на Agrokor бяха блокирани, а снабдители подадоха искове против компанията за неизплатени отговорности към тях. Общите й задължения се изчисляваха на 5,8 милиарда евро. Един от главните мотори на бизнеса на компанията - веригата Konzum, съвсем банкрутира.

Властите в Загреб бяха принудени да вземат бързо решение на фона на това, че веригата дава работа на 60 000 души от 4-милионното население на Хърватия, а приходите на цялата група се равняват на 15% от брутния вътрешен артикул на страната.

На фона на страховете, че срутва на Agrokor може да " отприщи " криза в страната, Ивица Тодорич излезе от управлението на компанията, а контролът поеха назначени от държавното управление специалисти, които започнаха договаряния с кредиторите.

В този миг рецесията в комерсиалния колос прерастна в политическа рецесия, застрашаваща да смъкна властта в Хърватия. Опозицията в страната настояваше за оставката на финансовия министър, който е някогашен старши началник в компанията.

Ново начало

След като Agrokor минава през огромно пресктруктуриране, в края на предходната година от синдиците на компанията обявиха, че чакат да има реализирано съглашение сред кредиторите на компанията, което да влезе в действие през 2019 година.

Според документа от всички близо 160 сдружения в групата, 47 преобразувани компании се трансферират в новата компания Fortenova. Техните марки се трансформират, като към името им се прибавя " plus " - веригата Konzum става Konzum Plus.

Споразумението планува акциите на други 30 компании към този момент да не се ръководят от синдика на Agrokor и да преминат към Fortenova. Останалите несъстоятелни компании ще продължат да бъдат ръководени от синдика до привършване на процеса по прекачване на фирмите.
 Agrokor към този момент не съществува. На негово място идва Fortenova
От милиарди доходи до ръба на банкрута: Крахът на най-големия шеф в Югоизточна Европа

Част от бизнеса на хърватския колос оцеля след огромно преструктуриране
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР