Хърватската агенция за лекарства (ХАЛМЕД) и Хърватският институт за обществено

...
Хърватската агенция за лекарства (ХАЛМЕД) и Хърватският институт за обществено
Коментари Харесай

Хърватия разследва смъртен случай след имунизация с ваксината на АстраЗенека

Хърватската организация за медикаменти (ХАЛМЕД) и Хърватският институт за публично здраве проверяват случай на гибел, обвързвана с тромбоза след приемане на имунизацията на АстраЗенека, оповестява " Ютарни лист ", представен от Българска телеграфна агенция.

91-годишна жена е умряла от белодробна емболия три дни откакто била имунизирана, а казусът сега се проверява. Това е единственият регистриран случай в Хърватия, в който гибелта на имунизирано лице е обвързвана с тромбоемболично събитие.

Това обаче не е единственият случай, който се проверява в Хърватия поради допустима съгласуваност на гибелта с приема на ваксина.

При още пет умряли има подозрения за съгласуваност с имунизацията, защото е било одобрено, че времевият интервал е непосредствен с интервала на имунизация. Разследванията не престават и за тези случаи, а става дума за лица, които са приели разнообразни ваксини - на " Пфайзер ", " АстраЗенека " и " Модерна ". Причината за гибел при тях е била най-вече сърдечен удар, написа " Ютарни лист ".

Хърватският министър председател Андрей Пленкович съобщи, че до 1 май в страната би трябвало да има 1 милион дози ваксини срещу новия ковид, заяви Танюг. Пленкович добави, че за жалост най-вече ваксини Хърватия е поръчала от " АстраЗенека " и те в този момент са забавили динамичността на доставките.

Правителството е поръчало 6,8 милиона дози ваксини срещу ковид, а до момента са пристигнали 430 000. До 1 май в Хърватия би трябвало да има 1 милион дози ваксини. Всичко е малко по-бавно от упованията, сподели Пленкович пред програмата " Дневник " на хърватската национална телевизия.

Пленкович съобщи, че в Брюксел е изразил мощния интерес на Хърватия динамичността на доставките на ваксини да се форсира, защото тя е туристическа страна и желае да влезе в туристическия сезон с допустимо повече имунизирани жители, както и да обезпечи механизми на равнище Европейски Съюз свободата на придвижване да става по безвреден метод, заяви Хина.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР