Хърватска Овчарка е красиво умно куче, което се среща предимно

...
Хърватска Овчарка е красиво умно куче, което се среща предимно
Коментари Харесай

Хърватска Овчарка

Хърватска Овчарка е красиво мъдро куче, което се среща най-вече в рамките на родината си - Хърватска. Кучетата от породата Хърватска Овчарка са известни поради съвършените си работни качества и атрактивния си външен тип.

История на Хърватска Овчарка

Смята се, че прародителите на Хърватска Овчарка са пристигнали в Хърватска към VII век, докарани от азиатски племена.

Първите писмени свидетелства за Хърватска Овчарка са от XIV век. Заради вродената си просветеност Хърватска Овчарка е била употребена епохи наред от локалните фермери и овчари за запазване на стада от хищници и да преместването им от едно място на друго.

Въпреки че прародителите на Хърватска Овчарка са кръстосвани с други породи кучета, тази красива и интелигентна порода се е запазила съвсем в първичния си тип. През 30-те години на ХХ век стартира работа по усъвършенстването на качествата на Хърватска Овчарка, а през 1969 година породата получава формален статут. Тогава е одобрен и стандартът на Хърватска Овчарка.

Стандарт на Хърватска Овчарка

Хърватска Овчарка е куче със междинна величина - мъжкарите от породата доближават до 50 сантиметра височина и тежат до 20 кг, женските стават високи до 44 сантиметра и тежат до 16 кг. Главата на Хърватска Овчарка е с клиновидна форма и издължена зурла. Носът е черен. Ушите са изправени и с триъгълна форма. Не се позволява купирането на ушите на Хърватска Овчарка. Очите са с бадемовидна форма и са черни или мрачно кехлибарени на цвят. Тялото е изтънчено, само че мускулесто.

 Куче Хърватска Овчарка Снимка: pinterest

Гръдният панер е добре развъртян, коремът е спретнат, крайниците са дълги, мускулести и изящни. Лапите са относително дребни, с овална форма. Козината на Хърватска Овчарка е гъста и дълга. Тя е единствено черна на цвят, върху гърдите и гърлото на Хърватска Овчарка са възможни бели петна. Козината на Хърватска Овчарка може да е права или на леки талази. Хърватска Овчарка има компактен низък пласт на козината, който я пази от капризите на времето.

Грижи за Хърватска Овчарка

Хърватска Овчарка се усеща най-добре, в случай че може непрекъснато да е в придвижване. Перфектното място за развъждане на Хърватска Овчарка е огромен двор, в който тя да тича. Хърватска Овчарка понася студените дни, а през горещините има потребност от сянка, където да се крие. Козината на Хърватска Овчарка би трябвало да се разресва през ден, с цел да не се сплъстява. Хърватска Овчарка елементарно се приспособява към живот в апартамент, само че има потребност да се разхожда по няколко часа дневно и да й се дава опция да потича на воля понякога. Хърватска Овчарка е подготвена постоянно за игри. Това мъдро куче има потребност освен от физически извършения, само че също по този начин и от извършения, които да развиват интелекта му непрекъснато. Хърватска Овчарка е подобаваща за присъединяване в надпревари по аджилити, тя елементарно се научава да лови фризби и на драго сърце се включва в разнообразни кучешки спортове.

Обучение на Хърватска Овчарка

 Хърватска Овчарка Снимка: pinterest

Хърватска Овчарка е извънредно мъдро куче, което елементарно се поддава на образование. Това куче е толкоз интелигентно, че може да запомни обособените животни в стадото по имената, които им дава стопанина им, и да ги изкарва от стадото по команда на стопанина. Тъй като Хърватска Овчарка през вековете се е научила да взима независими решения поради защитата на стадата, е допустимо кучето от тази порода да откаже да извърши избрана команда, откакто му е дадена, даже преди този момент да я е изпълнявало категорично. Ако Хърватска Овчарка не извърши дадена команда, не би трябвало да се ползва физическа мощ, защото кучето може да откаже да се включва по-нататък в процеса на образование.

Хранене на Хърватска Овчарка

Хърватска Овчарка е непретенциозна във връзка с храната, по тази причина може да се храни както с гранулирана или консервирана храна за кучета, по този начин и с натурални артикули. Препоръчва се менюто на Хърватска Овчарка да се обогатява постоянно с минерали и витамини, които са значими за външния тип и мускулатурата й. Хърватска Овчарка може да се храни с телешко месо, а също със заешко, пилешко, агнешко месо и дивеч, само че не и със свинско или с овнешко месо, защото те са прекомерно мазни за кучетата от тази порода.

Менюто на Хърватска Овчарка може да се добавя с разнообразни типове зеленчуци - сурови и варени, както и с плодове, само че не и банани или грозде, защото са прекомерно сладки. Хърватска Овчарка може да получава в допълнение към главната си храна твърдо сварени яйца, сварен ориз, попарени и охладени овесени ядки, кисело мляко, извара. Не се предлага да се дава на Хърватска Овчарка прекомерно гореща и прекомерно студена храна, прясно мляко, тестени и захарни произведения, мазни и пържени храни, сурова риба и сурово месо, пушени меса и колбаси.

Заболявания на Хърватска Овчарка

Хърватска Овчарка е доста здрава порода, само че може да страда от дисплазия на лакетната става, тазобедрена дисплазия, проблеми с очите и ушите. Хърватска Овчарка може да страда от разнообразни типове дерматити. Не се предлага Хърватска Овчарка да прави внезапни придвижвания час и половина след хранене и да тича, защото това може да докара до приплъзване на стомаха, което може да се окаже съдбовно за кучето от тази порода.

Любопитни обстоятелства за Хърватска Овчарка

Хърватска Овчарка е толкоз интелигентна, че може да се оправи с преместването освен на стада овце или крави, само че също по този начин и нацяло стадо коне. Кучето от породата Хърватска Овчарка се привързва единствено към един член на фамилията, само че е подготвена да отбрани всеки различен от фамилията, с което живее и да рискува живота си за него.

Хърватска Овчарка елементарно се сприятелява с други домашни любимци, без значение дали това са котки или кучета. Хърватска Овчарка има потребност да се усеща потребна, по тази причина в случай че се отглежда в апартамент, е добре стопанинът й да се занимава колкото се може повече с нея, с цел да развива интелекта й.

Недостатъци на Хърватска Овчарка

Хърватска Овчарка е недоверчива към непознати и е допустимо да прояви експанзия, в случай че заради някаква причина реши, че той съставлява опасност за фамилията му или за стопанина му. Хърватска Овчарка е мощно привързана към стопанина си и приема доста зле промяната на стопанина или дългата разлъка с него. Тя може да изпадне в меланхолия и да откаже да се храни дълго време.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР