Хърватия вече е с одобрен първи бюджет в евро. От

...
Хърватия вече е с одобрен първи бюджет в евро. От
Коментари Харесай

В очакване на еврото: За страховете и надеждите в Хърватия

Хърватия към този момент е с утвърден първи бюджет в евро. От 1 януари хърватската куна влиза в историята и страната ще стане 20-я член на еврозоната.

Футболна еуфория, наслада от присъединението към Шенген, предколедна тресчица. Към тези страсти хърватите прибавят и прощаване с куната. Цел, която Загреб си сложи още с присъединението си към Европейския съюз преди 10 години.

Ана Сабич, чиновник на Хърватската национална банка: " Устойчивостта на страната против рецесии и външни разтърсвания сигурно е една от най-големите изгоди, които еврото носи. Фактът, че до момента в който вкарваме еврото, сме изправени пред сложни условия и неустановеност, въобще не понижава позитивните резултати от него ".

Управляващите акцентират още преимущества - изгодите за туризма ще са огромни, тъй като посетителите са най-вече от страни от еврозоната. Основните търговски сътрудници на Хърватия също са от страни от еврозоната. А 80 % от банковите депозити са в евро.

Милан Батур, пенсиониран химик: " Ако Европа е една общественост, обикновено е да има обща валута ".

С наближаването на въвеждането на общата европейска валута, обаче, порастват както очакванията, по този начин и страховете на хърватите.

- Може би, в този момент не е подобаващия миг. Заради войната и енергийната рецесия, въвеждането трябваше да бъде отсрочено малко ".

За доста хървати въвеждането на еврото значи скок на цените.

- На мен не ми харесва. Но от мен не зависи нищо. Всяка страна, която приема непозната валута, не е постоянна.

За други, сходни опасения не са основателни.

- Ние към този момент използваме еврото. В евро купуваме коли, жилища.

Според социологическите изследвания приемането на еврото е разделило популацията на Хърватия по възрастов симптом.

- Родителите ми изобщо не са оптимисти. Просто, възрастните хора в Хърватия не имат вяра на еврото.

За да не се окажат пенсионерите най-уязвимата група след въвеждането на еврото, от идната година ще бъдат вдигнати пенсиите. Сега минималната пенсия в Хърватия е към 300 евро.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР