Хърватия ще гласува за президент на балотаж в неделя, избирайки

...
Хърватия ще гласува за президент на балотаж в неделя, избирайки
Коментари Харесай

Президентският балотаж в Хърватия е в неделя, следват парламентарни избори

Хърватия ще гласоподава за президент на балотаж в неделя, избирайки сред досегашната президентка, консервативната Колинда Грабар-Китарович и някогашния министър председател социалдемократ Зоран Миланович. Макар постът да е най-вече параден, той към момента носи задоволително тежест, с цел да бъде политически значим, изключително поради обстоятелството, че парламентарните избори се чакат по-късно през 2020 година, предава Българска телеграфна агенция.

Миланович се класира за балотажа с най-вече гласове от първия кръг - 29,54 %, а Грабар-Китарович мъчно избута десния популист Мирослав Шкоро, събирайки 26,7 %, пред неговите 25 %. Досегашният президент прахоса голямата си преднина през последната половин година с от време на време странни изявления като това на 18 декември на протест в Осиек, когато тя даде обещание да помогне за основаването на " интернет работни места " с заплащане 8000 евро /8940 долара/, 10 пъти колкото междинната заплата. Това и други изявления постоянно се популяризират в района, постоянно съпроводени с насмешки.

Хърватските анализатори правят оценка, че Миланович може да разчита на повече гласове от общия брой, оставени от Шкоро и осемте други претенденти, което го прави любимец за продобиване на петгодишния мандат. Според прогнозите, направени сред двата кръга, Миланович се радва на поддръжката на 48 % от гласоподавателите, а Грабар-Китарович - на 41 %, като към 10 % не са решили за кого ще гласоподават.

Изходът в неделя ще окаже въздействие на последната година на премиера Андрей Пленкович преди изборите през декември, като Хърватската демократична общественост на Пленкович и Грабар-Китарович е изправена пред устойчиво понижаване на поддръжката за нея. Според социологически изследвания поддръжката за Хърватската демократична общественост е паднала от 29 % на 25 % през последните 12 месеца, а поддръжката за Социалдемократическата партия е повишена от 14 на 21 %, като огромна част от разликата е била заличена по време на първия кръг на президентските избори.

За премиера Андрей Пленкович преизбирането на Грабар-Китарович би могло да обезпечи подготовка без търкания на парламентарните избори. Ръководството на Пленкович ще бъде също под прожекторите, защото Хърватия ръководи ротационното председателство на Европейски Съюз през първата половина на 2020 година. От друга страна, в случай че надделее Миланович, той се закани да усили провокациите, когато може, в това число по въпроси, които не влизат в обичайна сфера на президентската власт. Хърватският президент може да оказва въздействие на външната политика, като назначава посланици, в това число за значимия незает пост в Берлин, и да оказва въздействие по въпроси на сигурността и защитата, като назначава началника на генералния щаб и шефа на тайните служби.

Миланович сподели също, че желае Хърватия да изтегли войските си от Афганистан след 16 години там. Това не е наша война, това даже към този момент не е война на НАТО. Нашите бойци би трябвало да се върнат..., не им е мястото там, сподели той, откакто хърватски боец бе погубен предишното лято, а един боец - неотдавна. Той също по този начин подлага на критика напъните на Хърватия да се причисли към еврозоната.

Ние би трябвало добре да си помислим преди да приемем еврото и вечно да загубим своята валута, сподели той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР