Хърватия се превърна в новата любима дестинация на европейците и

...
Хърватия се превърна в новата любима дестинация на европейците и
Коментари Харесай

В новата любима дестинация на Европа цените са толкова високи, че местните не почиват там

Хърватия се трансформира в новата обичана дестинация на европейците и през последните години записва рекорден брой гости. В края на 2017 година управляващите в страната предвидиха, че броят на туристите в страната ще доближат нов връх - 20 милиона души.

В същото време натоварените дестинации и скока в цените там постепенно " убиват " вътрешния туризъм, защото доста от хърватите не могат да си разрешат да почиват в родината си.

През предходната година хърватските дестинации са били посетени от 18,5 милиона туристи. Едва 2 милиона от тях обаче са били жители на страната, описват в собствен разбор от уеб страницата Balkan Insight. По отношение на типа места за настаняване, множеството хървати избират да отседнат при родственици и другари, с цел да си спестят разноските по хотели.

И те са измежду късметлиите, които изобщо пътуват в родината си. Официалните данни на хърватското статистическо бюро демонстрират, че от популацията над 15 години 56,9% или 2,1 милиона души изобщо не са пътували с преспиване през 2017 година.

Като причина за това 55,2 на 100 от тях показват неналичието на задоволително средства.

От Хърватското туристическо бюро (HTZ) показват, че неизбежно цените в бранша оказват въздействие върху връзката сред търсенето и предлагането на услуги в бранша. Те поучават живеещите в страната да почиват отвън сезона, когато нощувките са по-евтини.

" Ако приказваме за настаняването, решението е да се търсят благоприятни условия преди или след сезона, когато задграничният туризъм е по-слаб, а доставчиците на туристически услуги са по-склонни да подтикват търсенето посредством събаряне на цените ", показват от HTZ пред Balkan Insight.

Някои туристически компании са разкрили и различен метод, с който да привлекат хърватите като клиенти. Такива в столицата Загреб оферират еднодневни екскурзии до най-близките морски курорти с рейс. Най-вече те вършат пътувания до Нови Винодолски, Селце и Крък.

През лятото такива пътувания се провеждат всяка седмица от четвъртък до неделя, като цените са към 13 евро на човек. За съпоставяне междинната цена за апартамент в някой от курортите е към 63 евро. В най-известните дестинации междинните разноски са към 84 евро на нощувка или тъкмо 10% от междинната месечна заплата в Хърватия от 840 евро.

И цифрите приказват, че този методът на еднодневните почивки е повече от сполучлив. През 2017 година хървати над 15 годишна възраст са направили 4,3 милиона еднодневни пътувания.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР