Хърватия: Плаващият терминал за LNG в Крък и становище на

...
Хърватия: Плаващият терминал за LNG в Крък и становище на
Коментари Харесай

Хърватия: Плаващият терминал за LNG в Крък и ролята на Унгария предизвикват разгорещени дебати


Хърватия: Плаващият терминал за LNG в Крък и мнение на Унгария провокират развълнуван спор.

Преди два месеца и половина хърватското управление разисква заплахите за околната среда от плаващия терминал за полутечен природен газ на остров Крък (северна Хърватия) покрай Пула. Тогава способен държавен комитет стига до заключението, че " при използването на ограничения за запазване на околната среда и с стратегия за следене положението на околната среда, планът е допустим за околната среда ". И въпреки всичко някои хърватски организации като " Zelena Akcija " (Зелена акция) са срещу този план. В Парламента се получи развълнуван спор, по отношение на оферти закон за плаващия терминал на остров Крък. Този път тематиката обгръща както екологичното измерение на плана, по този начин и за кого ще е от изгода неговото създаване и потребление.

В малко време законът би трябвало да бъде признат по неотложност, само че министър председателят на страната прави всичко, което е в неговите пълномощия, с цел да убеди екипа си, че Хърватия има потребност от такава енергийна политика. " Управляващото болшинство акцентира, че задачата е да се подсигурява по-висока енергийна сигурност ". Stjepan Čuraj от Хърватската национална партия сподели: " в случай че един маршрут за доставка бъде закрит на следващия ден и хората заплащат астрономически цени, или те останат без природен газ през зимата, кой ще бъде виновен? "

Обединен фронт, изработен от опозицията, екологичните организации и локалните протестиращи (от Крък), които " се провеждат за митинги пред Народното събрание, където изчакват депутатите ", считат че терминалът ще навреди на локалните поданици, на природата и страната като цяло, в което се привижда пръста на Унгария и нейните търсения на изгоди от плана.

Депутатът от Социалдемократическата партия Желко Йованович сподели: " С този закон всички жители на Република Хърватия ще заплащат застрахователни такси за Унгария, да бъдем почтени, това е маджарски стратегически приоритет. " Освен това " по същата причина ", " кметът на Крък Darijo Vasilić стачкува пред Народното събрание ". Това е опит да се откри мажоритарна хърватска благосъстоятелност с унгарците в петролната компания INA. Крък е обвързван като отплата, която би трябвало да донесе на Хърватия по-скъп газ, тъй като знаем, че газът от полутечен природен газ е по-скъп, а по-евтиният газ от Адриатическо море би трябвало да бъде превозен до Унгария ".

By Lida Filippakis, 25-05-2018, balkaneu.com

Преводът е оповестен в Бюлетина за проучване на Балкански и черноморски район
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР