Хърватия обърна Англия с 2:1 и за първи път в

...
Хърватия обърна Англия с 2:1 и за първи път в
Коментари Харесай

Хърватия на финал

Хърватия обърна Англия с 2:1 и за първи път в историята си се класира за финала на 21-вото международно състезание по футбол в Русия. Пред близо 78 000 фенове на стадион „ Лужники “ в Москва, „ шахматистите “ провокираха непълен "Брекзит " след продължения и усъвършенстваха най-големия си футболен триумф от Франция 1998, когато при дебюта си на Мондиал заслужиха третото място. Англичаните пък пропуснаха опцията да се класират за втория си край след 1966 година, когато като домакини завоюваха и единствената си купа.
"Трите лъва " започнаха съвършено мача и откриха още в 5-ата имн. Тогава капитанът на Хърватия Лука Модрич фаулира Деле Али на границата на наказателното поле и турският съдия Джунейт Чакър отсъди директен свободен удар в интерес на англичаните. Защитникът на Тотнъм Киърън Трипиър шутира ослепително над стената и не остави късмет на вратаря Даниел Субашич. До почивката играта бе равностойна, като хърватите опитваха да намерят пролуки в добре проведената защита на противника, само че без необикновен триумф. Селекцията на Гарет Саутгейт пък използваше всяка комфортна опция, с цел да контраатакува.
След паузата „ шахматистите “ ускориха темпото и съумяха да изравнят. Десният бек Шиме Върсалко проби и центрира в наказателното поле, където Иван Перишич (69) ефектно засече топката от въздуха и простреля Джонатан Пикфорд. След няколко минути още веднъж Перишич се озова на чиста позиция, само че уцели левия дирек на британската врата.
Редовното време приключи 1:1, а в продълженията публиката към този момент се готвеше още веднъж да гледа дузпи, помогнали в шампионата 2 пъти на Хърватия и един път на Англия. Решаващият миг в дуела обаче пристигна в 109-ата мин., когато Перишич изведе на чиста позиция Марио Манджукич и нападателят на Ювентус ловко прати топката под плонжа на Пикфорд за триумфа на Хърватия.
В разногласието за купата в неделя, още веднъж на „ Лужники “ от 18„ 00 ч., отборът на Златко Далич ще спори за купата с Франция. Англия, както преди 28 години, ще спори на следващия ден за бронзовите медали против Белгия.



Марио Манджукич матира вратаря на Англия Джордън Пикфорд в продълженията и носи успеха на Хърватия с 2:1 в полуфинала на международното, игран на стадион "Лужники " в Москва

"13-ият боец "
Хърватите станаха тринадесетият тим и първи на Балканите, достигнали край на международно състезание. Рекорда държи Германия (и като ФРГ) с 8, пред Бразилия 7, Италия 6, Аржентина 5, Франция и Холандия по 3, Уругвай, Чехословакия и Унгария по 2, Англия, Испания, Швеция и Хърватия по 1. С 5 международни купи е Бразилия, пред Германия и Италия по 4, Аржентина и Уругвай по 2, Франция, Англия и Испания - по 1.

Ние сме "Ватрените ", луди сме и написахме история
Цяла Хърватия изпадна в делириум след успеха на "шахматистите " с 2:1 след продължения над Англия на полуфинала в Москва.
"Ние сме "Ватрените " ( "огнените "), луди сме и написахме история ", излезе на първа страница на "Jutarnji list " след историческото класиране на тима на край на международното състезание. Празненства имаше във всеки хърватски град, а локалните медии считат, че надали ще са доста хърватите, които ще работят до финала в неделя, че и в понеделник, в случай че го завоюват.
"Съборихме Англия ", "С бог напред ставаме първенци ", "Ние сме в пламъци, само че не сме изгорели ". Това са единствено част от заглавията в пресата в Загреб през вчерашния ден. В хотела на футболистите дойде обичаният им реализатор Младен Гърдович, който се качи на масата и пя дружно с футболистите.
Десетки хиляди хървати честваха по площадите и улиците във всички градове на страната през нощта. "Хърватия ", "Майстори ", "Юнаци ", бяха най-честите викания, дружно с имената на футболистите и селекционера Златко Далич.

Слуд триумфа
Златко Далич (селекционер):
"Поздравявам момчетата. Те не са естествени! Аз нищо не направих. Те направиха всичко! Това, което направиха, е същинска фикция. "
Героят Марио Манджукич: "Невероятно е. Говорихме си с останалите момчета и още не осъзнаваме какво сме създали. Това е знамение. Само доста огромен тим може да реализира това, което сторихме ние. Бяхме извънредно смели и играхме със сърце. Сега цяла Хърватия чества, радват се и доста наши сънародници в чужбина. Три пъти изоставахме в резултата след групите и три пъти намирахме метод да излезем спечелили. Борим се като лъвове, по този начин ще е и във финала. "

Иван Ракитич:
"Това беше една незабравима вечер, ние заслужихме тази победа, тъй като работихме доста. Показахме силата си, нашата физическа подготовка, издържахме три мача по 120 минути. Бяхме по-добри от началото на второто полувреме и победихме справедливо. Сега ни остана един мач, който би трябвало да спечелим. Франция разполага с доста мощен тим с отлични играчи. Можем да ги победим, единствено в случай че покажем най-хубавата си игра и не позволяваме неточности. "

Шиме Върсалко:
"Това беше сложен мач, изразходихме доста сила. Не беше елементарно да се върнем в мача, откакто Англия поведе, само че го направихме. Вероятно ни подцениха малко, само че ние се доказахме на терена. Това е най-важното. "

Гарет Саутгейт (селекционер на Англия):
"Разбира се, мач за третата позиция не е това, за което мечтаеш. Имаме 2 дни за подготовка. Без подозрение, ние желаем да демонстрираме своята горделивост и да се изявим по най-хубавия метод на терена. Когато обличаш фланелката на националния тим, постоянно си прицелен в успеха. Ще създадем всичко належащо, ще бъдем подготвени. Работихме доста, направихме огромни стъпки напред дружно с нашите ентусиасти. Искаме да продължим да вървим напред. Хари Кейн хвърли всичките си сили. Той игра доста добре на този шампионат и не мога да желая повече от него - нито като човек, нито като капитан. Той направи всичко, което беше нужно. Искаме да станем тим, който влиза в 1/4 финали, 1/2 финали и финали. Това е нашата дълготрайна цел. Вече доказахме, че това е допустимо. Сега имаме нови ориентири, ново равнище на очаквания. Гордея се с футболистите ми. Не сме съвършен тим, към момента не сме в пика си. Трябва да вървим напред. Удаде ни се да надиграем тимове, които до момента не бяхме побеждавали. Мисля, че и идващият ни мач ще бъде доста забавен. Играем зрелищен атакуващ футбол, сътворяваме положения във всеки мач. Преимуществото ни при общоприетите положения е отлично, само че ние акцентирахме в това на тренировките. "

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР