Хърватия не грабна купата, но открадна сърцата ни.“ Това са

...
Хърватия не грабна купата, но открадна сърцата ни.“ Това са
Коментари Харесай

Какво е общото между Хърватия, България и финансовите пазари?

„ Хърватия не сграбчи купата, само че открадна сърцата ни. “ Това са най-често срещаните мнения след финала на Световното състезание по футбол предходната седмица. Тази дребна и красива страна прикова вниманието на целия свят с положителната си игра и с еуфорията на цялата страна, написа profit.bg.

Но какво е общото сред вицешампионът от Световното състезание по футбол, България и финансовите пазари? Звучи необичайно, че изреждаме тези три неща в едно изречение. Е, не напълно. Единственият борсово търгуван фонд в света, идващ придвижването на хърватския пазар на акции, е... български.

Expat Croatia CROBEX UCITS ETF (борсов код на БФБ: ECDC) започва през 2018 година и следва представянето на главния показател на акции на борсата в Загреб – CROBEX. Индексът е формиран от 19-те най-големи и ликвидни компании на Zagreb Stock Exchange, а фондът влага във всички тях в пропорции, допустимо най-близки до тези в показателя в границите на законовите предели. Доходността на инструмента следва тази на показателя – т.е. в случай че хърватският пазар нарастне, дяловете на фонда биха нараснали съразмерно пазарната си стойност. Това обезпечава елементарен, диверсифициран, ликвиден и транспарантен метод за вложение на хърватската борса, без да е належащо да се проучва и следи всяка акция – към този момент можем да си купим целия хърватски „ тим “.

Какво съставляват борсово търгуваните фондове?

Този вид принадлежности имат бурно развиване през последните десетилетия. И самостоятелни, и институционални вложители ги намират за все по-привлекателни поради комбинацията от леснота, диверсификация, еластичност, ниски разноски и данъчна успеваемост.

Борсово търгуваните фондове (ETF) влагат средствата на вложителите в акции на компании от избран показател, бранш, цена на суровина и други, само че за разлика от обичайните взаимни фондове са листнати на борса и акциите им се търгуват свободно на нея. Така този вид принадлежности комбинират най-хубавото от двата свята – диверсификацията на взаимните фондове с простотата и гъвкавостта на борсовата търговия. Разходите също нормално са по-ниски – вложителят заплаща брокерска комисиона за една акция, а получава букет от принадлежности.

Най-често борсово търгуваните фондове са пасивни. Т.е. не портфолио мениджъри вземат решение по кое време и какво да търгуват, тъй като фондът има строго избран мандат – да следва представянето на даден показател да вземем за пример. Такъв вид ETF-и са доста подобаващи за дълготрайна инвестиция в бранш, страна или район, без да се постанова вложителят да следи задълбочено пазарите, да проучва обособени позиции и да се пробва да " бие " пазара.

Потенциалът на Централна и Източна Европа

През последните 10 години районът на ЦИЕ редовно изпреварва западните стопански системи по стопански напредък, като упованията на анализаторите са този тренд да продължи и в идващите 5 години. Политическата непоклатимост и ниската задлъжнялост на по-голяма част от страните в района спомагат в допълнение за растежа на вложенията и увеличението на потреблението. Пазарът на труда в района към момента държи равнища, близки до тези от преди рецесията, като по-нататъшното понижаване на безработицата би нараснало в допълнение заплатите и продуктивността на труда.

Анализът на фирмите в района на Централна и Източна Европа демонстрира по-ниско равнище на задлъжнялост в съпоставяне със западните им съперници, по едно и също време с към момента ниски стойности на коефициента P/B (price-to-book). Това основава опция за усъвършенстване на финансовата конструкция и генериране на доходи в бъдеще. Докато стопански районът се развива добре, анализаторите виждат капацитет финансовите пазари на страните от района да „ догонят “ пазарите от Западна Европа.

Как се влага в Expat Croatia CROBEX UCITS ETF?

Expat Croatia CROBEX UCITS ETF част от фамилията от 11 ETF принадлежности, ръководени от Експат Асет Мениджмънт. Това са 11 фонда , последващи придвижването на съществени показатели на акции от страни от Централна и Източна Европа – Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Сърбия, Македония, Румъния, България и Гърция.
Всички те към този момент се търгуват както на Българска фондова борса, по този начин и на Frankfurt Stock Exchange (XETRA). Фондовете дават опция вложители от целия свят да получат ликвидна и диверсифицирана експозиция към пазари от Централна и Източна Европа, за множеството от които все още няма аналогични артикули. Само с един клик, купувайки фонда с борсов код ECDC, да вземем за пример, получавате експозиция към фирмите от хърватския показател CROBEX.
Този материал е с изчерпателен темперамент и има единствено осведомителна цел. Никоя част от него не може да бъде тълкувана като оферта или покана за договорка за продажба или покупка на финансови принадлежности и/или професионален съвет, обвързван с капиталово решение. Представената информация е направена въз основата на източници, които се смятат за достоверни.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР