Хърватия може да анулира сделката за закупуването на 12 многоцелеви

...
Хърватия може да анулира сделката за закупуването на 12 многоцелеви
Коментари Харесай

Хърватия заплаши да прекрати сделката за изтребителите F-16

Хърватия може да анулира договорката за закупуването на 12 многоцелеви изтребители F-16 от Израел.

" Няма да има промени в контрактуваното. Ще купим самолетите, както са препоръчани, или офертата ще бъде анулирана ", споделя хърватският министър председател Андрей Пленкович в прессъобщение, представено от SeeNews.

Миналата седмица стана ясно, че Съединени американски щати блокират продажбата на 12 изтребителя F-16 от Израел на Хърватия за 500 млн. $ , откакто израелските управляващи прибавиха усъвършенствани електронни системи в използваните самолети, с цел да подобрят офертата си.

Американските управляващи считат, че Израел е работил незаслужено, защото F-16 са създадени в Съединени американски щати и не се допуска да бъдат продавани на трета страна без единодушието на Вашингтон, оповестиха израелски медии.

 Хърватия купува изтребители F-16 за $500 милиона
Хърватия подписа най-голямата оръжейна договорка в историята си

Те ще заменят остарелите съветски самолети МиГ-21

Израел предложи да достави на Хърватия самолети F-16 с съоръжение, съвместимо със стандартите на НАТО, като удължаването на експлоатационния период на самолетите ще бъде осъществено със единодушието на производителя, споделя хърватското министерство на защитата в изказване предходната седмица.

" Повтарям, отговорността за приемане на единодушието на Съединени американски щати за така наречен " прекачване на трета страна ", а точно от Lockheed Martin като производител на самолетите F-16, е на Израел ", безапелационен беше Пленкович.

През март Хърватия се съгласи да придобие 12 изтребителя F-16 от Израел, с цел да размени остарелите си съветски изтребители МиГ-21. Хърватия ще заплати цената на 10 равни годишни вноски по 50 млн. $.

Израелското предложение бе определено в интернационален търг, в който участваха и Гърция, Швеция и Съединени американски щати.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР