Хърватия, Македония, Черна гора, Сърбия и България могат да предложат

...
Хърватия, Македония, Черна гора, Сърбия и България могат да предложат
Коментари Харесай

Балканските вина - винен гид за най-доброто от региона

Хърватия, Македония, Черна гора, Сърбия и България могат да предложат непредвидена приятност за феновете на виното, до момента в който Молдова има богата традиция на лозарството, датираща от хиляди години.

От меки и свежи до богати и мощни, балканските виновност оферират многообразие от аромати, както и някои локални сортове грозде, които очароват пътуващите фенове на виното.

Хърватия

Хърватия има два климатични региона - средиземноморски и континентален, тъй че е дом на доста сортове грозде и на необятна гама от положителни виновност.

 Грашевина

Грашевина

Страната има към 60 лозя и по-голямата част от тях са дребни, с релативно дребни производители на вино, като преобладават тези на бялото. Източната част на Хърватия, Славония , със своите винарски центрове Кутево и Илок , е родината на грашевина , изсъхнало бяло вино със приблизително алкохолно наличие и мощен букет от аромати, доста сходен на ризлинг (Германия).

Друго известно вино от друга част на страната, плавац мали, е водещият вид в региона на Далмация. Той има мощен усет, който напомня сладостта на къпини или тъмни череши с някои нотки на подправки и пипер.

Макединия

Македония, страна с съвсем 300 слънчеви дни в една година, има доста подобаващ климат за развъждане на грозде. Земеделските производители обработват районни, интернационалните и няколко локални типа грозде, до момента в който аленото вино господства в производството.

Публикация, споделена от Bon Appétit Bistro (@bonappetitbistro) на Юли 28, 2018 в 12:11 PDT

Македонският лозарски регион е Повардарие , ситуиран на хълмовете и долините, през които протича река Вардар, и 80% от винарните в страната се намират точно там, написа Balkan Insight.

Производството е концентрирано и в региона на Тиквеш , като най-често срещаните сортове са аленият вранец и бялата смедеревка . Вранецът е изсъхнало вино с пурпурен цвят и с нотки на плодове.

Молдова

Молдова е известна по целия свят със своите виновност - бели, червени и розе. Молдовците отглеждат грозде в продължение на хиляди години и съвсем всяко домакинство има свое лично малко лозе и маза.

Днес Молдова има най-голямата плътност на лозята в света, покриваща 3,8% от територията на странат а и 7% от обработваемата земя, съгласно формалната статистика.

 Снимка 342741

В Молдова се намира чудото, наречено маза " Милещи Мичи ", която е вписана в книгата на върховете на Гинес. Избата съставлява подземни коридори с дължина 200 км , които са прокопани в пластове варовити скали на дълбочина сред 35 и 80 м . И това не е единствената сходна маза в Молдова.

Черна гора

Черногорското развъждане на грозде е извънредно, защото е съсредоточено на едно място. Това е най-големият лозов масив в един комплекс в Европа, с над 2310 хектара земеделска земя , граничещи с Шкодренското езеро в най-южната точка на адриатическото крайбрежие.

Целите лозя на територията на Черна гора са благосъстоятелност на една винарна - 13. jul Plantaze , основана през 1963 година

Публикация, споделена от Restoran "13 Jul" Plantaže (@restoran13jul) на Авг 1, 2018 в 10:37 PDT

Те създават някои от най-големите селекции от виновност, в това число наградения бял черногорски совиньон и три разнообразни типа вранац , който е най-известният артикул на винарната - изсъхнало алено вино с неповторим усет.

Сърбия

С географското си местонахождение и климат, благоприятстващи развъждането на грозде, Сърбия също има какво да предложи, когато става дума за вино. Страната създава както бели (около 64%) , по този начин и червени (около 36%) виновност.

Най-старите достоверни сортове грозде се смятат за прокупац и тамяника (tamjanika). Прокупацът може да варира от бяло до розе или даже алено, и е прочут от ранното средновековие.

 Снимка 322929

Тамяниката е вид мискет, с генезис от южна Франция и прочут в Сърбия от епохи. В Сърбия се създават и типичен интернационално известни сортове, в това число шардоне, совиньон блан, италиански ризлинг, мерло и каберне совиньон.

Най-известните сръбски лозови площи са в Неготинска Крайна, Фрушка Гора, Сумадийа и други.

България

Българското произвеждане на вино е надалеч от най-хубавата си форма, когато става дума за размер, само че вековната традиция на винопроизводството в страната постепенно се съживява.

С от ден на ден дребни винарни, които отварят в цялата страна, поемайки старите " Винпром " предприятия от времето на комунизма, акцентът в този момент се слага върху качествените виновност за по-изискана публика и експорт вместо всеобщо произвеждане.

Известни лозови масиви има в регионите на Белоградчик, Видин, Оряхово, Боровица , които се възползват от мекия климат и създават едни от най-известните локални сортове от грозде - гъмза и тамянка .

Публикация, споделена от Logodaj Winery (@logodaj_winery) на Мар 30, 2017 в 12:28 PDT

Уникалният микроклимат и към долината на р. Струма , плодородната почва и приятната атмосфера, основана от локалните поданици, вършат този регион забавен и от позиция на винения туризъм.

Като включително влизат избите на Мелнишко, Логодаж, Капатово и Меди Вали - някои от най-хубавите лозя в региона, които се гордеят с неповторими сортове грозде като керацуда и сандански мискет .

В североизточната част на страната в това време по-хладният климат благоприятства растежа на повече европейски сортове, като ризлинг, пино гри, пино ноар и каберне фран.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР