Хърватия е подала официална молба за присъединяване към Европейския валутен

...
Хърватия е подала официална молба за присъединяване към Европейския валутен
Коментари Харесай

Хърватия пожела Еврозоната. Финансовите министри на валутния съюз приветстваха новината

Хърватия е подала публична молба за присъединение към Европейския валутен механизъм (ERM-2), прочут като " чакалнята на еврозоната ", разгласи ръководителят на Еврогрупата, португалският министър на финансите Мариу Сентену, представен от Ройтерс и ТАСС.

Сентену заяви новината на конференция след съвещание на Еврогрупата в Брюксел.

" Това е първата крачка по пътя на присъединението (на Хърватия) към Еврозоната. Приветстваме решението на хърватското държавно управление за присъединение към фамилията на еврото и го поддържаме по този път ", сподели португалският финансов министър след срещата с сътрудниците си от останалите страни от Еврозоната.

Финансовите министри от еврозоната приветстваха формалната молба на Хърватия за присъединение към валутния съюз, определяйки решението на Загреб като знак за доверие в единната валута, съобщи ДПА.

Намерението на Хърватия демонстрира, че Еврозоната е здрава котва на стабилността и растежа в Европа, която продължава да притегля нови членове, съобщи ръководителят на Еврогрупата, португалският министър на финансите Мариу Сентену.

Мерките, които Загреб е взел в региона на банковия контрол, административното ръководство и други ключове сфери демонстрира решимостта на Хърватия да стане част от фамилията на еврото, добави той.

Страната ще остане в механизма минимум две години, преди да стартира практическата подготовка за влизане в еврозоната - развой който може да отнеме още близо година, добавя Българска телеграфна агенция. Това значи, че тя може да стане част от валутния съюз най-рано през 2023 година.

Ако кандидатурата отговори на условията и покрие и други критерии като постоянна инфлация, Европейската комисия предлага страната да бъде присъединена към валутния съюз, а страните членки ще вземат окончателното решение.

През юни хърватските упоритости бяха насърчени от ръководителя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, който назова Хърватия " добре готова " за присъединение.

България стартира същия развой предходната година и може да се причисли към 19-членната еврозона най-рано през 2022 година, добавя Ройтерс.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР