Хърватия е официално е подала заявка за установяване на т.нар.

...
Хърватия е официално е подала заявка за установяване на т.нар.
Коментари Харесай

Хърватия тръгна по стъпките на България по пътя към еврото

Хърватия е публично е подала поръчка за определяне на така наречен тясно съдействие с Европейската централна банка (ЕЦБ) във връзка с надзора на банките в страната в границите на Единния контролен механизъм (ЕНМ).

Това излиза наяве от публично известие на Централната банка на Хърватия, представено от SeeNews.

Стъпката към определяне на тясно съдействие с европейската институция е част от стъпките, които страната би трябвало да предприеме, с цел да влезе в механизма ERM II, който е подготовката за приемането на еврото.

От хърватската централна банка показват още, че задачата е страната да влезе по едно и също време в кооперация с ЕЦБ и в механизма ERM II.
 2 аргументи, заради които България може да не влезе в чакалнята за Еврозоната през юли
2 аргументи, заради които България може да не влезе в чакалнята за Еврозоната през юли

Заявка на премиера Борисов може и да не се извърши толкоз бързо

Преди седмици хърватският финансов министър Здравко Марич съобщи, че държавното управление възнамерява да подаде поръчка за присъединение към Еврозоната в границите на два месеца. Процесът се чака да отнеме най-малко четири години.

През юли месец предходната година България също предприе дейности по определяне на тясно съдействие с ЕЦБ. Тогава държавното управление пристъпи към това, откакто Еврогрупата даде позитивен отговор за желанията на София за участие в банковия съюз и ERM II.

Тясното съдействие с ЕЦБ беше измежду уговорките, които България пое като авансово условия за влизане във валутния механизъм.
 ЕЦБ разгласи кои шест български банки ще ревизира
ЕЦБ разгласи кои шест български банки ще ревизира

Финансовата институция ще оцени качеството на активите им и ще ги подложи на стрес проби

Част от процеса по настояването на България в това отношение е и почналата инспекция на активите на шест банки, опериращи на нашия пазар.

През ноември предходната година ЕЦБ разгласи, че ще ревизира трите най-големи банки - УниКредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ, както и Първа капиталова банка, Централна кооперативна банка и Инвестбанк.

" Цялостната оценка е наложителна част от процеса на определяне на тясно съдействие сред ЕЦБ и националния способен орган на страна членка на Европейски Съюз, чиято парична единица е друга от еврото ", показаха тогава от ЕЦБ.

Резултатите от тестванията ще бъдат подготвени и оповестени през юли тази година.
 Никой в Полша не желае еврото. Поне до момента в който стопанската система не стигне тази на Германия
Никой в Полша не желае еврото. Поне до момента в който стопанската система не стигне тази на Германия

Централноевропейската страна може да се изравни със съседката си по напредък след 110 години, сочат калкулации

Междувременно някои от по-големите стопански системи в Централна и Източна Европа, които бяха признати преди България и Хърватия в Европейския съюз, не бързат да одобряват еврото.

Този месец от Централната банка на Полша дадоха следващ сигнал, че за страната това сега не е приоритет. Коментарът на гуверньора Адам Глапински пристигна, откакто по-рано от държавното управление оповестиха, че злотата ще бъде непокътната до момента в който растежът на стопанската система не настигне този на Германия.

" Ние споделяме " не " на еврото, споделяме " не " на европейските цени ", разяснява преди време водачът на ръководещата консервативна партия Ярослав Качински.

" Договорът за участие в Европейския съюз не дефинира датата за приемане на еврото. Някой ден ще се присъединим, само че единствено когато равнището на благосъстоянието се приближи до равнището в Германия ", съобщи тогава той.

Унгария и Чехия, сходно на Полша, също не бързат да стартират процедурата по приемането на еврото.

Това е част от уговорката на всички страни, включили се към Европейския съюз. Няма обаче посочен съответен период, в който те би трябвало да влязат в Еврозоната. За Дания и Англия пък са в действие клаузи за безучастие в Еврозоната, като те могат да се причислят към валутния съюз при предпочитание.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР