Хърватия е на път да постигне нова рекордна година за

...
Хърватия е на път да постигне нова рекордна година за
Коментари Харесай

Тъмната страна на хърватската лятна приказка

Хърватия е на път да реализира нова рекордна година за туризма. Само през юли адриатическата страна е посетена от 4,6 млн. туристи, а до края на годината се чака да бъдат осъществени до 100 млн. нощувки. Но хърватската лятна приказка има и тъмна страна, разяснява Deutsche Welle в македонската си редакция.
 
Налице е съществени липса на квалифицирана работна ръка като готвачи, сервитьори, камериерки и аниматори, които да покриват потребностите на милионите посетители, посещаващи слънчевите курорти по Адриатическото крайбрежие.
 
Сериозен недостиг има и в региона на строителството и опазването на здравето, където голям брой работни места остават незаети.
 
Основната причина след присъединението на Хърватия към Европейския съюз през 2013 година e, че доста нейни жители са се преместили в други страни от Общността. Благодарение на свободата на придвижване в Европейски Съюз, Хърватия напущат освен учени и управителни фрагменти, само че и строителни служащи, готвачи и гледачки.
 
Това " приключване на мозъци " е действителен проблем, с който страната би трябвало да се бори, освен това в изискванията на абсурд: от една страна, в Хърватия има мощно търсене на работна ръка в браншове като туризма, само че от друга - безработицата възлиза на към 11% и към момента равнищата й са над междинните за Европейски Съюз. Незаетите на пазара на труда обаче не могат да оказват помощ на крайбрежието, тъй като им липсва нужната подготовка.
 
Хърватската стопанска камара вижда просто решение на казуса: би трябвало да се облекчат съществуващите правила за импорт на работна мощ.
 
Освен това членовете й оферират да се даде опция на малолетните деца и пенсионерите да бъдат наемани за най-малко по няколко часа на ден в пика на туристическия сезон.
 
Експертите реагират резервирано на сходни оферти и сигнализират за заплахата от употреба на младежите, които така и така са зле платени.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР