Харвардски учени обявиха орехите за най-полезната храна за сърцето. Дълго

...
Харвардски учени обявиха орехите за най-полезната храна за сърцето. Дълго
Коментари Харесай

Ето я най-полезната храна за сърцето

Харвардски учени оповестиха орехите за най-полезната храна за сърцето. Дълго време се смяташе, че те са едни от най-добрите продукти за поддържане на мозъчната функционалност. Изследователите обаче са разкрили, че това не е изцяло правилно и според тях те са по-полезни за сърцето.

За разлика от другите ядки, орехите усъвършенстват липидния профил и понижават риска от сърдечни болести, написа испанският вестник „ La Vanguardia ”, предава БГНЕС. Полезните свойства на този артикул се дължат на характерния му хранителен състав, обяснява Марта Фере, лекар на медицинските науки от Харвардската школа по публично здраве.

Установено е, че орехите имат доста по-високо наличие на фитохимикали и здравословни мононенаситени мазнини. Те са изключително богати с главните омега-3 мастни киселини, които човешкото тяло не може да синтезира независимо. Експертът прибавя, че орехите са богати на витамини, минерали и фибри, както и имат мощни антиоксидантни свойства, възстановяват равнищата на холестерола и имат противовъзпалително деяние.

Марта Фере е стигнала до тези заключения дружно с испанските си сътрудници, обобщавайки резултатите от дълготрайно изследване, стартирало през 2013-а, в което са били поканени да вземат участие над 7000 доброволци на възраст от 55 до 90 години. Учените са разкрили, че единствено три порции орехи седмично (една порция - 28 г) понижават риска от гибел от разнообразни аргументи с 45%. А смъртността от сърдечно-съдови болести е намаляла с 55%.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР