Хартиените винетки за леки автомобили остават в миналото от 1

...
Хартиените винетки за леки автомобили остават в миналото от 1
Коментари Харесай

ГЕРБ предлага автомобили без винетка да нямат право на технически преглед

Хартиените винетки за леки коли остават в предишното от 1 януари 2019 година, а дружно с това се плануват и промени в глобите за придвижване без възнаграждение

© Николай Дойчинов Още по тематиката
Тол-системата към този момент има шеф

Антон Антонов ще ръководи Националното тол-управление в Агенция " Пътна инфраструктура "
8 ное 2018
Нова организация по пътна сигурност ще взема решение остарели проблеми

В момента 11 институции си разделят отговорността, като никой не я поема
7 ное 2018
Истинските правила за придвижване по българските пътища

Официалните закони в България по-често не важат, вместо тях има неофициални, само че строги правила
17 авг 2018
" Три в едно " на четири колела

Държавата се захвана да пренаписва пътните закони, вместо да обезпечи ефикасното им използване
27 апр 2018 Автомобилът няма да може да напусне страната или да мине периодически механически обзор, в случай че няма винетка.
Това са част от предложенията за промени на Закона за придвижване по пътищата, които на 14 ноември са внесли депутати от ГЕРБ. Един от най-често коментираните и променяни закони още веднъж да бъде изменен поради въвеждането на електронната винетка за колите от 1 януари 2019 година и тол системата за тежкотоварни транспортни средства от август 2019 година

Винетката - твоят паспорт

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Колите, за които не е заплатена такса за придвижване по платената пътна мрежа, няма да бъдат позволени до периодически механически обзор, планува планът съгласно news.lex.bg. Превозните средства, които са засечени да пътуват без заплатена винетка или тол такса, няма да могат да преминат границите. Агенция " Митници " ще би трябвало да следи за това на пропусквателните пунктове, излиза наяве от текстовете на предлагането.

Служителите на Национално тол ръководство към Агенция " Пътна инфраструткура " (АПИ) ще могат да стопират и да ревизират колите и водачите им. По думите на Антон Антонов, който ще е отпред на звеното, 650 души ще бъдат назначени и ще употребяват 105 автомобила, като ще работят непрекъснато на три смени. Част от колите ще бъдат оборудвани с камери, които ще засичат посредством регистрационния номер на автомобила дали е извършител. По протежението на републиканската пътна мрежа ще има 300 камери, които също да наблюдават за нарушавания.

АПИ пък ще поддържа осведомителна система, която ще съдържа отчети под формата на снимков и видео материал по отношение на придвижването на транспортните средства.

Глобата за автомобил без винетка ще бъде 300 лева Ако обаче регистрационният номер на колата не се чете, санкцията е 500 лева Шофьорите ще имат опцията да заплатят санкциите още при констатиране на нарушаването, в брой или в карта. Ако нарушаването се установи в отсъствието на нарушителя, при връчване на акта той ще има същата опция.

Времето на електронните винетки пристигна

От 17 декември ще има опция да се закупуват електронните винетки през уеб страницата bgtoll.bg или приложение, което сега Kapsch създава. Това е споделил Антонов пред Bloomberg, гласи известие на АПИ.
Преобразуването от хартиена в електронна винетка ще се прави през уеб страницата bgtoll.bg и на гише. Информацията ще се подава непосредствено към системата. Потребителите ще би трябвало да вкарат регистрационен номер и годност на хартиената винетка. Цените няма да се трансформират.

От 1 януари ще има и уикенд винетка за 10 лева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР