Хартиените винетки остават в историята от 1 януари 2019 г.

...
Хартиените винетки остават в историята от 1 януари 2019 г.
Коментари Харесай

Труд: От 1 януари 2019 г. се задава грандиозна промяна, която касае всеки БГ шофьор

Хартиените винетки остават в историята от 1 януари 2019 година Ако обаче водачите на коли имат стикер, който е годен след тази дата, би трябвало отидат в пункт за продажба на винетки и до 31 януари 2019 година да подадат заявление за подмяна на хартиената винетка с електронна.

Винетките за камиони над 3,5 тона ще са годни до 15 август 2019 година От идващия ден камионите ще заплащат тол такси за изминато разстояние, а винетките ще бъдат невалидни, пише в. Труд.

Това гласят промени в Закона за пътищата, който беше прегледан в Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание.

В плана е записано още, че за всеки обособен път може да се ползва друга тол такса за изминатото разстояние на камионите, освен съгласно категорията на шосето, само че и съгласно контракта, подписан с бъдещите оператори на трасето. 

Вече е ясно, че няма да се вкарва еднодневна винетка, а ще има за уикенда, чиято цена ще бъде към 10 лева Камионите пък ще заплащат обособена тол такса за ремаркета.

Експерти от районното министерство предвидиха, че чакат 1,2 милиарда лева годишни доходи от новата система или най-малко четири пъти повече в сравнение с са в този момент. В момента тежките камиони прекосяват страната ни за към 12 евро, а с измененията ще заплащат сред 60 и 80 евро както в другите европейски страни. Тол системата ще има мобилно приложение за таксуване. Освен това ще може да се заплаща с пари в брой, с карта и да се купува винетка от денонощни терминали.

По време на комисията стана ясно, че страната ще изплаща по 50 млн. лева годишно за системата в продължение на 3 години. А оборудването е към този момент в страната. От сдружението на общините упорстват да получават 20% от приходите от системата, с цел да поддържат районните пътища в положително положение. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР