Хартиените документи изобщо не трябва да ги има. Повечето от

...
Хартиените документи изобщо не трябва да ги има. Повечето от
Коментари Харесай

Божидар Божанов: Личната карта ще стане и здравна карта

Хартиените документи въобще не би трябвало да ги има. Повечето от тях се основават електронно, няма потребност да се минава през хартията, с цел да се употребяват. Това сподели министърът на електронното ръководство Божидар Божанов в предаването „ Събуди се “ по Нова телевизия.

За да могат жителите да заявят услуги онлайн, без да би трябвало да употребяват електронен автограф, ще бъде въведена електронната идентификация, с цел да могат те с телефона си да влязат в една система и да заявят дадена услуга. Това ще може да става и с персоналните карти, които ще бъдат с чипове. Гишетата въпреки всичко ще останат за хората, които не могат, не желаят или нямат опция да употребяват електронната услуга. „ Но не просто на гишетата на съответната институция, а би трябвало има центрове за сложно обслужване. Например отивате в пощата и си свършвате всичко там “, изясни министър Божанов. Всички тези услуги ще бъдат въвеждани поетапно. „ В телефона ще бъде най-бързо – възнамерявали сме го до шест месеца. С персоналните карти – малко по-късно. Реформата с пощите ще отнеме малко повече време, само че следващата година би трябвало да се случи “, разясни той.

Личната карта ще стане и здравна карта. Личната карта с чип може да промени фиктивните хоспитализации, изясни Божанов. Тя ще дава достъп и до здравното досие на пациента.

Подмяната на персоналните документи не е планувана да бъде наложителна. „ По принцип може да има и обособен притежател. Носителят на информацията не е безусловно привързан с функционалността. Тя може да е в персоналната карта, в обособена карта или даже в телефон “, изясни министърът на електронното ръководство.

Министърът уточни, че трудовата брошура също ще отпадне сигурно. В случая обаче трябвало да бъдат решени някои по-специфични въпроси. Затова премахването на този документ може да отнеме малко по-дълго време.

Божанов разгласи, че Министерството на електронното ръководство ще обезпечи системата за електронното гласоподаване, което ще бъде пилотно. Вече има и създадено техническо задание, което би трябвало да бъде признато взаимно с ЦИК, само че дали ще бъде употребявано при избори – това ще бъде решение на Народното събрание.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР