Хартиената двулевка отива в историята. Точно 7 дни живот остават

...
Хартиената двулевка отива в историята. Точно 7 дни живот остават
Коментари Харесай

Хартиените двулевки - в обращение само още няколко дни

Хартиената двулевка отива в историята. Точно 7 дни живот остават на банкнотата. От Българската национална банка оповестиха, че от 1 януари я изваждат от обращение. На нейно място остава монетата.

Хартиената двулевка с облика на Паисий Хилендарски е с две излъчвания. Първата още от предишния век - 1999 година, втората - 2005. Според специалисти междинният живот на една банкнота е единствено няколко години, а поддържането на хартиени пари в послание се оказва скъпо.

„ Тази банкнота повече от 2 лв. й коства изработването, а пък след това я пускаш в послание за 2 лв.. Захабяването става от нехайство - остават ти в джоба, а ти ги изпереш дружно с облеклата “, сподели Иван Данов, секретар на Дружество на нумизматите – София. Повечето двулевки към този момент са изтеглени. А на пазара става известно и търговци, и клиенти не са напълно наясно със ориста на двулевката.

От централната банка оповестиха, че ще изкупуват назад банкнотите останали в послание.

След 1 януари 2021 година банкнотите с номинална стойност 2 лв., (емисии 1999 година и 2005 година,) ще се обменят на касите на Българската национална банка по номинална стойност без ограничаване на количеството, без такса и без краен период на обмяна. Но в случай че следващата година откриете двулевка, която не сте похарчили - не бързайте да я сменяте на касите на Българска народна банка. Може да се окаже, че тя коства повече. Особено в случай че е добре непокътната

„ Аз мога днеска да ви дам 3 лв.. След 100 години може да коства и 50 лв. “, изясни Данов. Всъщност цената на двулевката след години ще зависи от това какъв брой хора са запазили такива пари.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР