Харпър Ли е родена и израства в Монровил, по време

...
Харпър Ли е родена и израства в Монровил, по време
Коментари Харесай

Родена е Харпър Ли

Харпър Ли е родена и израства в Монровил, по време на Голямата меланхолия. Сред предците ѝ е военачалник Робърт Лий, победеният пълководец на армията на Юга в американската Гражданска война. Като дете е близка другарка със съученика си и комшия Труман Капоти. Още от 7-годишна възраст Ли се пробва да написа.
След като приключва държавното учебно заведение в Алабама, Харпър Ли потегля по стъпките на татко си, локален юрист, и се записва да учи право. Напуска юридическия факултет на 29 година и отива в Ню Йорк, с цел да стартира писателска кариера.
В Ню Йорк се устоя като чиновничка в самолетна компания. Ли написа няколко описа преди да се захване с „ Да убиеш присмехулник “. Тя преработва повече от две години романа, макар че е утвърден от един издател. На 34 година Ли разгласява романа. Издателството не разпорежда доста очаквания на книгата, само че творбата незабавно реализира триумф. През 1961 година писателката е удостоена с премията Пулицър В идната година по книгата ѝ е изработен едноименен филм, с присъединяване на Грегъри Пек.
На 5 ноември 2007 година Харпър Ли е наградена с „ Президентски орден на свободата “ за приноса си към литературата.
Харпър Ли почива на 89-годишна възраст на 19 февруари 2016 година в Монровил, Алабама.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР