HarmonyOS ще осигури смарт изживяване във всички възможни сценарии На

...
HarmonyOS ще осигури смарт изживяване във всички възможни сценарии На
Коментари Харесай

Huawei представи нова разпределена операционна система HarmonyOS

HarmonyOS ще обезпечи смарт преживяване във всички вероятни сюжети

На специфичната конференция, Huawei Developer Conference, провела се преди броени часове, Huawei показа публично HarmonyOS - нова основана на микроядро разпределена операционна система, проектирана да дава по-качествено потребителско преживяване от всички устройства, във всевъзможни обстановки.

Ричард Ю, изпълнителен шеф на Huawei Consumer Business Group, показа какви са претекстовете на компанията за основаването на Harmony. „ Навлизаме в ера, в която хората чакат все по-интелигентно действие на своите устройства. В този дух взехме решение да създадем операционна система, която да действа по-бързо и по-качествено на другите типове платформи, и да бъде свързващото звено сред тях. Нуждаехме се от система, която да действа във всевъзможни условия, да е налична за необятен набор от устройства и платформи и да може да отговори на потребителските условия във връзка с скорост, устойчивост и успеваемост " сподели Ю.

„ Това бяха нашите цели при основаването на HarmonyOS продължи изпълнителният шеф на Huawei. Harmony е изцяло друга от Android и iOS. Тя е построена на основата на микро ядро и действа на правилото на разпределени калкулации, с цел да обезпечи гладка работа във всички вероятни сюжети. Архитектурата на системата е сигурна и надеждна и също така тя дава опция за естествено взаимоотношение сред другите устройства. Едно приложение може да се създаде един път, след което да се имплементира на голям брой разнообразни устройства.

Обикновено новите операционни системи биват пускани на пазара редом с нов вид устройства. Още преди 10 години Huawei предвижда бъдеще, в което изкуственият разсъдък и натупаните от човечеството познания и опит ще се интегрират във всички аспекти на живота ни и стартира да работи в посока даване на сходно преживяване на потребителите - такова, което да минава оттатък границите на физическото пространство и да обгръща разнообразни устройства и платформи.

HarmonyOS е лека и компактна операционна система с мощна функционалност, която ще бъде употребена първо в смарт устройства като часовници, монитори, тонколони и автомобилни системи. Чрез консолидираното на новата операционна система Huawei цели да сътвори интегрирана и споделена екосистема за разнообразни типове устройства, да сътвори сигурна и надеждна цифрова среда и да даде изцяло, по-интелигентно потребителско преживяване за притежателите на всички типове устройства.

HarmonyOS - четири отличителни характерности

Да разработиш в умна среда, използвана за всевъзможни устройства и сюжети, не е лесна задача. Ето кои са четирите опорни точки, върху които Huawei стъпва, с цел да извърши обещанието си към потребителите.

1. „ Безшевно " свързване: Първата операционна система с разпределена архитектура, с помощта на която може да действа безпрепятствено в екосистема, състояща се от разнообразни типове устройства.

Чрез своята разпределена архитектура с разпределена виртуална шина, HarmonyOS дава споделена информационна платформа, разпределено ръководство на данни, разпределено образуване на графици и виртуална външна страна. С HarmonyOS основаването на междуплатформени приложения става невиждано елементарно. Приложенията, основани на HarmonyOS, ще могат да действат безпрепятствено, бързо и дейно на разнообразни видове устройства.

2. Гладко действие : Deterministic Latency Engine и високопроизводителен Inter Process Communication (IPC)

HarmonyOS ще се оправи с предизвикването да обезпечи безпрепятствено действие на всички устройства благодарение на специфичен енджин, ръководещ латентността - Deterministic Latency Engine, и високоскоростна вътрешна връзка на процесите (Inter Process Communication - IPC). Енджинът за ръководство на латентността приоритизира осъществяването на дилемите и авансово задава времеви слотове за осъществяването им. Така се обезпечава дейно обмисляне на систематичните запаси, което понижава латентността на приложенията (забавянето на реакцията им) с 25,7%. От своя страна микроядрото ще направи връзката сред процесите (IPC) до 5 пъти по-ефективно спрямо това на съществуващите операционни системи.

3. Сигурна : Базирана на микро ядро архитектура, която пренаписва разпоредбите за сигурност и надеждност

HarmonyOS употребява напълно нов, основан на микро ядро дизайн, който включва нараснала сигурност и ниска инертност. Микро ядрото е проектирано да улесни функционалностите на ядрото на операционната система, давайки опция за осъществяване на допустимо най-вече систематични интервенции в потребителски режим отвън ядрото, и добавяйки спомагателна взаимна отбрана на сигурността. Микроядрото от своя страна обезпечава единствено най-базисните функционалности като ръководство на нишките и вътрешната връзка на процесите (IPC).

Базираният на микро ядро дизайн на HarmonyOS употребява формализирани способи за верификация, с което изначално пренаписва разпоредбите за сигурност и надеждност в предпазена среда - Trusted Execution Environment (TEE). Формализираните способи за верификация са ефикасен математически метод за валидиране на коректността на системата от източника, до момента в който обичайните способи за инспекция, като функционална инспекция и симулация на офанзиви, са лимитирани до избрани сюжети. За разлика от тях формализираните способи могат да употребяват модели на данни, с цел да ревизират всички софтуерни пътеки.

HarmonyOS е първата операционна система, която употребява формализирана верификация в предпазена среда (TEE), с които доста покачва равнището на сигурност. В допълнение, микроядрото на HarmonyOS има доста по-малко код (приблизително една хилядна от този на ядрото на Linux), по тази причина и заплахата от офанзиви е доста по-ниска.

4. Унифицирана : Интегрирана та среда за разработка разрешава приложенията да бъдат създадени един път и имплементирани на разнообразни устройства



HarmonyOS се характеризира със съвместима с голям брой устройства среда за разработка, унифицирана компилация от разнообразни програмни езици, и разпределена архитектура, с помощта на което може да се приспособява автоматизирано към разположението и метода на работа на контролите на разнообразни екрани, поддържа както drag-and-drop основана работа, по този начин и preview-oriented образно програмиране. Това разрешава на разработчиците по-лесно да основават приложения, които работят на разнообразни устройства. В интегрираната среда разработчиците могат да кодират своите приложения един път и да ги осъществяват за доста устройства, което е основа за създаване на високо интегрирана екосистема за всички потребителски устройства.

HUAWEI ARK е първият неподвижен компилатор (средата, която превежда от програмен език в машинен код, изпълняван от устройството), който работи на същото равнище като виртуалната машина на Android, позволявайки на разработчиците да компилират машинен код от доста модерни езици за програмиране. Поддържането на унифицирана компилация е причина за разгръщането на творчеството и повишение на успеваемостта на разработчиците.

План за разработка и развиване на екосистемата

По време на днешната конференция Huawei показа и пътя на развиване на операционната система. HarmonyOS 1.0 ще бъде първо интегрирана в артикули със смарт екрани, които ще излязат на пазара по-късно тази година. В идващите три години HarmonyOS ще бъде усъвършенствана и ще бъде интегрирана в редица смарт устройства, в това число в носими устройства, в HUAWEI Vision и в устройства за коли.

Успехът на HarmonyOS ще зависи от динамичността на екосистестемата от приложения, което е в ръцете на разработчиците. За да подтиква нейното разпространяване, Huawei ще даде HarmonyOS като система с отворен код, налична от целия свят. Във връзка с това, Huawei ще основе и фондация и общественост, които ще поддържат по задълбоченото съдействие с разработчици.

Китай е дом на мощна еко система от приложения и има голяма потребителска база. Huawei ще сложи основите на HarmonyOS на китайския пазар и по-късно ще я развие в световната екосистема. Huawei ще споделя своя основен опит в сфери като съгласуваност, камери и изкуствен интелект. Компанията ще работи и със своите сътрудници за създаване на приложения и услуги, които ще разрешат на потребителите да имат допустимо най-хубавото потребителско преживяване и ще донесе нов живот на промишлеността.

HarmonyOS ще донесе невероятни нови изгоди на потребителите, доставчиците на съоръжение и разработчиците. За потребителите ще даде обвързвано и мощно интелигентно прекарване във всеки аспект от живота. За снабдители на съоръжение това ще им помогне да завоюват преимущество в ерата на холистичния образован метод, където 5G, изкуственият разсъдък и IoT ще се разрастват извънредно доста. В същото време HarmonyOS ще разреши на разработчиците да доближат повече хора с по-малко вложения.

" Вярваме, че HarmonyOS ще даде нов живот на промишлеността и ще обогати екосистемата, " споделя Ричард Ю. " Нашата цел е да дадем на потребителите същинско ангажиращо и разнообразено прекарване. Искаме да поканим разработчици от целия свят да се включат в построяването на новата екосистема. Заедно ще дадем на потребителите по-интелигентно преживяване във всички вероятни сюжети. "


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР