Харков и Житомир са били основните цели на руските бомбардировки

...
Харков и Житомир са били основните цели на руските бомбардировки
Коментари Харесай

Харков и Житомир - основни цели на руски удари в Украйна през нощта

Харков и Житомир са били главните цели на съветските бомбардировки през миналата нощ, оповестяват украински медии.

В Житомир, на към 140 километра западно от Киев, при въздушни удари са починали 4 души, има разрушени жилищни здания.

Във втория по величина украински град Харков, на източната граница, е бил опустошен военномедицински център.

Продължават сраженията в Херсон, където през нощта още веднъж е имало бомбардировки и Мариупол. Кметът на морския град Вадим Бойченко заяви за над 100 ранени цивилни жители.

Следващата седмица стартират чуванията в следствието на съветската инвазия в Украйна, заяви Главният прокурор към Международния углавен съд в Хага Карим Хан. Разследването е за закононарушения против човечеството.

„ Трябва да спрем агресора Русия допустимо най-скоро “, е призовал украинският президент Володимир Зеленски в телефонен диалог с президента на Съединени американски щати Джо Байдън. Двамата са разискали водещата роля на Вашингтон по отношение на глобите против Русия и отбранителната помощ за Украйна, написа Зеленски в Туитър.

Президентът Байдън е подчертал помощта на Съединените щати за Украйна, в това число настоящите доставки в поддръжка на сигурността, икономическата поддръжка и филантропична помощ.

Три милиарда $ финансова помощ за Украйна приготвя Световната банка. 350 милиона $ ще бъдат предоставени евентуално още този седмица, за стабилизирането на държавния бюджет, разгласи шефът на Световната банка Дейвид Малпас.

И Международният валутен фонд (МВФ) обмисля даването на кредитна линия в размер на 2,2 милиарда $ за Киев, излиза наяве от известие на ръководещия шеф Кристалина Георгиева.

Ръководителите на Световната банка и Международния валутен фонд предизвестиха в взаимно изказване, че съветската инвазия в Украйна ще има последствия за възобновяване на международната стопанска система.

Заради ескалацията на напрежението в Украйна цените на петрола и газа на международните пазари записаха растеж, а страни членки на Международна организация по енергетика се договориха за отблокиране на 60 млн. барела нефт от незабавните си запаси.

Големи петролни компании, като ExxonMobil и OMV оповестиха, че изтеглят бизнеса си от Русия.

Европейският съюз ще изключи 7 съветски банки от интернационалната информационна система SWIFT, измежду тях и ВТБ. 27-те дадоха единодушието си за прекъсването на излъчването на съветските пропагандни медии Russia today и Спутник в Европейски Съюз.

В резултат на западните наказания на европейската дъщерна компания на най-голямата съветска банка „ Сбербанк “ е неразрешено да прави всякаква активност. Sberbank Europe със седалище във Виена е изправена пред банкрут, разясняват финансови специалисти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР