Харизматичната и многолика певица Анна Данчев представя дебютния албум на

...
Харизматичната и многолика певица Анна Данчев представя дебютния албум на
Коментари Харесай

Българският глас на Финландия представя албум у нас - slava.bg

Харизматичната и многолика певица Анна Данчев показва дебютния албум на интернационалната си тайфа “DANTCHEV:DOMAIN” в България. С албума „ Say It “ музикантката, известна като „ българският глас във Финландия “, символизира персонални прекарвания и страсти от двете страни в „ една кинематографична история от раждането до гибелта и всичко сред тях.

Продължително пътешестване на човек, съчетаващ две култури с възходите и паденията на живота. “ Като разпален алпинист и планински лидер в Пирин, Анна композира чувството на красивите български върхове в 10 части на британски и български език, неповторимо комбиниране от етно, джаз, блус и прогресив рок. Албумът получава положителни мнения, както във Финландия, по този начин и в интернационален проект.

След премиерата си през май, се изкачва до № 19 в изданието на World Music Charts Europe от юни 2020 година и влиза в десетката на седмичните международни музикални ранглисти на Roots Report Music в продължение на няколко поредни седмици. Излъчен е и в радиопрограми по целия свят. „ Say it “ е записан и миксиран от Мико Райта, добре прочут финландски звукорежисьор на интернационалните подиуми за джаз и кино музика. Мастериран е от номинирания за Грами Сванте Форсбек от Chartmakers.

Албумът е публикуван като CD в интернационален от звукозаписната компания Glomama Music (която е и пропагандатор на Стария континент), а също и в дигитален тип от Texicalli Digital Distribution. Разпространител за България е Дюкян Меломан. Анна Данчев е родена в българо-финландско семейство в Хаапавеси, Финландия. Баща й е джаз музикантът и учител Христо Данчев, който се реалокира в северната страна през 60-те години на ХХ век.

Българската баба на Анна е обожавала да пее, а прабаба й е била оплаквачка от Етрополе. Анна израства с музиката на двете страни и я трансформира в неповторимо комбиниране на темп и традиция. Анна Данчев е приключила музикология и две магистратури, втората от тях във финландско – датската стратегия GLOMAS в Академия “Сибелиус” в Хелзинки. Учи български песни и обичаи от татко си и баба си.

Посещавала е частни уроци при Янка Рупкина и Вичка Николова. Пяла е джаз, блус и соул музика в няколко групи във Финландия. Изявявала се е и на оперната сцена. Няма жанрови или механически ограничавания - просто обича музиката. На 4-годишна възраст стартира да свири на цигулка, а на 6 се трансферира към пиано. Днес владее и двуреден акордеон, ирландски тъпан (бодран), барабан. Преподава българско пеене в частни музикални учебни заведения във Финландия.

Групата „ DANTCHEV:DOMAIN” е основана през 2019 година от Анна Данчев, известна още като „ Българския глас от Финландия “. Състои се от одобрени финландски музиканти от международната музикална сцена. В състава й се включват: Ерно Хаукала (Финландия) - тромбон и соусафон, Кенет Оджуткангас (Финландия / САЩ) - китара и туба, Анти-Пека Рисанен (Финландия) – барабани, Жоао Луис (Португалия) - вибрафон и перкусии и Анна Данчев (Финландия / България) - вокал и барабан.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР