Хари Потър навършва 20 години в понеделник, когато мъгъл читатели

...
Хари Потър навършва 20 години в понеделник, когато мъгъл читатели
Коментари Харесай

Хогуортс, хоркрукси и хипогриф: Хари Потър навършва 20 години

Хари Потър навършва 20 години в понеделник, когато мъгъл читатели в тоги и очила ще отпразнуват раждането на това световно събитие през 1997 година

" Хари Потър и Философският камък " ни показа момче вълшебник и още други обичани поддържащи герои. И, макар че създателят Джоан Роулинг бе връщана от доста издателства, след излизането на седемте книги от поредицата се радва на 450 млн. продадени копия по целия свят и 8 кино продукции.

Вселената на Потър към този момент включва тематични паркове в Съединени американски щати и Япония и непрекъсната галерия в студиото на " Уорнър Брадърс " в Лондон, което оказа помощ на британката да се трансформира в милиардер.
 
 Guliver/Getty Images

Никоя друга детска книга не е постигнала толкоз доста от позиция както на комерсиалното, по този начин и на културното влияние, трансформирайки цялото потомство момчета и девойки в въодушевени читатели, които щастливо се причисляват към опашките в книжарниците при излизането на нова книга. " След като започнете да го четете, вие влизате в вълшебен свят, в който бихте могли да бъдете специфичен, свят с умни неща, с концепцията, че всичко може да съществува ", споделя професорът от университета на Дърам Мартин Ричардсън.

" Героите стават част от фамилията и влизат в ДНК-то ви ", прибавя той. „ Мисля, че хората ще четат Потър на 20, 30, 40, 60 години, даже и в случай че единствено желаят да си напомнят тръпката “.
 
 Guliver/Getty Images

 Guliver/Getty Images

Далеч оттатък пазарите на Англия и британския език, сагата има надълбоко вкоренено наличие на международната литературна сцена. Седемте тома са преведени на 79 езика в 200 страни, а 20-ата годишнина от понеделник ще включва летни празненства по света, започващи в Австралия и завършващи в Канада и западното крайбрежие на Съединени американски щати, в библиотеки, книжарници, английски посолства, заведения и домове.

Мери Лалуе от Националната библиотека на Франция посочи мащаба на книгите отвън Англия измежду всички хора. " Хари Потър “ препотвърди детската литература в очите на възрастните и насърчи цялото потомство деца да учат британски, с цел да могат да четат книгите незабавно, откакто излязат в оригинал ", сподели тя.
 
 Guliver/Getty Images

 Guliver/Getty Images

Първата печатна акция на " Философския камък " създаде 1000 копия - всички в този момент са търсени от колекционерите - и завоюва контракт за 1500 паунда от " Блумсбъри ", след многочислени отводи от други издатели. " Заобичах романа от пръв взор. Бях работил с Роалд Дал в дните на славата му, по тази причина допускам, че първоначално ми е напомняло за него ", споделя Бари Кънингам, издателят на Роулинг, пред " Дейли Телеграф ".

Блумсбъри искаше една дребна смяна, като убеди Джоан Роулинг да разгласява под книгата с букви Дж. К., уверен, че момчетата ще са резервирани към книга, написана от жена. " Можем да имаме вяра, че има същинска причина да се надигнем против злото. И, несъмнено, можем да намерим личната си магия ", признава още той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР